Brez spoštovanja do narave

Foto: Vozilo s čistilom pral kar v Dragonji, na območju Nature 2000

M.G.
16. 4. 2024, 15.44
Posodobljeno: 16. 4. 2024, 15.59
Deli članek:

Predvčerajšnim je na družabnem omrežju Facebook mnogo ljudi precej razburila objava fotografije osebe, ki s čistilom pere osebni avtomobil v reki Dragonji, ki je uvrščena v območje Nature 2000.

Facebook (https://www.facebook.com/strunjan)
Nekateri res ne znajo spoštovati narave.

Na skupnostnemu profilu Strunjan na družabnem omrežju Facebook so pred dvema dnevoma objavili fotografijo osebe, ki s čistilom čisti osebni avtomobil v reki Dragonji. Pranje avtomobilov je že tako ali tako prepovedano v priobalnih zemljiščih, še toliko bolj pa znotraj območja Nature 2000, kamor Dragonja tudi spada. Objava fotografije je upravičeno precej razjezila mnoge uporabnike Facebooka (fotografija je hitro dobila več kot 50 jeznih komentarjev in čez 150 odzivov ter čez 10 delitev), zaznali pa so jo tudi predstavniki PU Koper, ki so tudi ukrepali.

Policisti so po preiskavi kmalu ugotovili, da je lastnik vozila  doma iz okolice Kopra. Ocenili so, da gre za sum kršitve Zakona o vodah, saj je v površinskih vodah ter na vodnem in priobalnem zemljišču prepovedano pranje vseh vozil. Ker je za tovrstne prekrške pristojen Inšpektorat za naravne vire in prostor, so policisti predali primer v roke inšpektoratu, ki bo proti kršitelju primerno ukrepal.