Groza v Sydneyju

Junaku, ki se je postavil po robu morilcu, obljubili podaljšanje vizuma

R.T.
16. 4. 2024, 17.26
Posodobljeno: 16. 4. 2024, 17.29
Deli članek:

Gradbeni delavec Damien Guerot, francoski državljan, ki se je v soboto v Sydneyju s plastičnim stebričkom v rokah postavil po robu blaznežu na morilskem pohodu, je v Avstraliji čez noč postal junak.

PoliceSCSI
Damien Guerot

Kot smo že poročali, je v soboto v nakupovalnem središču v Sydneyju 40-letni Joel Cauchi videl rdeče. Oborožen z nožem se je podal na morilski pohod, pri čemer je umoril šest oseb, še 12 pa jih je ranil. Na koncu so ga ubili policisti, a še prej ga je na tekočih stopnicah prestregel in upočasnil Guerot, posnetek njegovega dejanja pa je hitro zaokrožil po spletu.

V Avstraliji so sledili dnevi žalovanja, obenem so se začeli vrstiti pozivi, naj oblasti Guerota za njegovo pogumno dejanje nagradijo tako, da mu omogočajo podaljšano bivanje v državi. Francozu, ki v Avstraliji opravlja gradbena dela, naj bi se vizum iztekel naslednji mesec, nato bi moral državo zapustiti. Avstralski premier Anthony Albanese je že naznanil, da bo zagotovil, da Guerotu ne bo treba zapustiti Avstralije. »Damienu lahko rečem le to, tukaj lahko ostaneš kakor dolgo želiš,« je poudaril na današnji novinarski konferenci. »To je oseba, ki bi jo z veseljem sprejeli za avstralskega državljana, čeprav bi to bila seveda izguba za Francijo. Zahvaljujemo se mu za neizmeren pogum.«

Guerot je sicer za avstralsko televizijo že v nedeljo pojasnil, da sta se skupaj s svojim rojakom Silasom Despreauxom, ki tam prav tako dela v gradbeništvu, odzvala brez razmišljanja, da je šlo za »goli adrenalin.« Kot je razvidno s posnetkov, je Cauchi, ko je naletel na Guerota, nekoliko okleval, nato je zbežal po tekočih stopnicah navzdol, francoska dvojica pa mu je sledila. Guerot je za morilecem vrgel stebriček, a ga ni zadel. Nato je pograbil stol in Cauchiju sledil nadstropje nižje, takrat pa se je v bližini že pojavila policistka Amy Scott, še ena junakinja krvavega dneva. Francoza sta jo usmerila proti Cauchiju, ki je nadnjo planil z nožem, a ga je policistka ustrelila in usmrtila. Guerot in Despreaux sta si za svoje dejanje prislužila tudi pohvalo francoskega predsednika Emmanuela Macrona.