Ujma

Foto: Ves trud v nekaj trenutkih v nič, koroški kmetiji vreme ni prizaneslo

S.R.
16. 4. 2024, 18.05
Posodobljeno: 16. 4. 2024, 19.03
Deli članek:

Tople, že vroče aprilske dneve je danes presekal vremenski preobrat, ki so ga že več dni napovedovali meteorologi. Ni šlo brez škode.

Facebook / EKO kmetija Vogelnik
Opustošenje, ki ga je na ekološki kmetiji za seboj pustila današnja ujma.

Temperature so se hitro spustile, v delih države so dočakali tudi sneg do nižin, za dodatno škodo pa je poskrbela sodra. Da današnji vremenski preobrat ne bo brez posledic in škode, pričajo tudi prizori iz Raven na Koroškem. Sodra in sneg nista prizanesla tamkajšnji EKO kmetiji Vogelnik, ekološki kmetiji, na kateri pridelujejo sadje in zelenjavo. Od začetka aprila so marljivo pripravljali rastlinjake za novo sezono pridelave, a je bilo nekaj trenutkov dovolj, da je bilo vse delo zaman.

»Slike povedo vse… Narava ne prizanaša in ni prizanesla tudi nam. Ena velika žalost, včasih bi človek kar odnehal… Ni za hilat, velika šola za naprej,« so zapisali na Facebooku.

Zaradi vremena so morale sicer danes na teren tudi intervencijske službe. V upravi za zaščito in reševanje so po poročanju STA zabeležili 23 dogodkov. Aktiviranih je bilo 13 gasilskih enot, od teh štiri poklicne. Gasilci so s cestišč odstranili 12 podrtih dreves, nekaj vej, v šestih primerih posredovali zaradi zalitja in poplav meteornih voda in odstranili viseče pločevine s treh streh objektov.

Na prometnoinformacijskem centru voznike opozarjajo, da je v primeru snega na vozišču obvezna zimska oprema. Trenutno je cesta čez prelaz Vršič, na prelazih Korensko sedlo, Ljubelj in Jezerski Vrh pa so obvezne verige.

Zaradi burje je na vipavski hitri cesti med Nanosom in Selom v obe smeri prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami, enako velja za regionalno cesto Razdrto-Podnanos-Vipava.