Vremenski preobrat

(Foto) Rekorden padec temperatur, v enem dnevu tudi za 26 stopinj Celzija

D.K.
16. 4. 2024, 12.58
Posodobljeno: 16. 4. 2024, 21.58
Deli članek:

Napovedi vremenoslovcev so se uresničile. Nekatere dele države so v dopoldanskih urah zajele krajevne nevihte z grmenjem, ponekod je površine pobelila tudi drobna, ampak ledena sodra. Če je sprva snežilo v višavah, se je nato v delih Koroške in Štajerske snežna meja že spustila do nižin.

Bobo
Pobelilo je tudi Medvode.

Vreme ponekod po državi že povzroča preglavice. V severno vzhodnem delu Slovenije v višjih predelih že sneži. Ob tem na straneh prometno informacijskega centra za državne ceste voznike opozarjajo, da je v primeru snega na vozišču obvezna zimska oprema. Na cesti Breg - Brestanica, pri Blanci pa je oviran promet zaradi podrtih dreves. V popoldanskih urah je ponekod začelo snežiti tudi v nižinah. Kot so ob približno 15. uri pojasnili na Agenciji RS za okolje (Arso), po Sloveniji trenutno beležijo izjemno temperaturno razliko. "V Slovenskih Konjicah trenutno sneži pri temperaturi malo nad 0 °C, v Podnanosu in v Kopru pa je še vedno 22 °C." Hladna fronta medtem napreduje proti Primorski. Tam se je v preteklih urah celo razjasnilo, kar pa ne pomeni, da je vsega dogajanja že konec. Glavno dogajanje šele prihaja, so pojasnili na Arso. O sneženju do nižin poročajo sicer poročajo tudi iz drugih delov Štajerske in Koroške, pa tudi osrednjeslovenske regije.

Z Arsa so v večernih urah sporočili, da je danes po "absolutnih temperaturnih rekordih v preteklih dneh" prehod hladne fronte prinesel tudi "slovenski rekord v padcu temperature v zaporednih dneh ob 15. uri (14. uri po zimskem času)." Popoldne je bilo ponekod tudi za več kot 25 stopinj Celzija hladnejšega od ponedeljkovega. Meteorologi so največjo razliko izmerili v Podčetrtku, in sicer kar 26,2 stopinje Celzije. Če so v Podčetrtku v ponedeljek izmerili 27,2 stopinje Celzija, se je temperatura danes spustila na 1 stopinj Celzija.

Facebook / D. S.
Sneg v Žalcu.

Dopoldne

Meteorologi Arsa so že dopoldne naznanili, da ohladitev s hladno fronto od severovzhoda napreduje proti zahodu države. Meja sneženja se hitro spušča, ponekod se je že ohladilo za več kot 10 °C. Piha okrepljen severovzhodnik. V Novem mestu je bil najmočnejši sunek 66 km/h, v Rogaški Slatini 63 km/h.

Dodali so, da se bodo popoldne padavine postopno širile proti jugu in zajele vso Slovenijo. Vmes bodo tudi nevihte. Zapihal bo okrepljen severovzhodni veter, na Primorskem zmerna do močna burja. S prehodom fronte se bo ohladilo, temperature bodo od 1 do 9 pred fronto pa še od 14 do 20 °C. Ponoči bodo padavine ponehale, do jutra se bo razjasnilo. Burja na Primorskem bo oslabela. Po nekaterih nižinah bo nastala megla.

Ob tem pri Agenciji RS za okolje tudi svarijo, da bo danes popoldne in zvečer najmočnejši sunki burje na Primorskem presegali 100 km/h. Prehodno bo zapihal okrepljen severovzhodnik tudi drugod po Sloveniji. Marsikje v krajih nad okoli 500 m nad morjem bodo razmere v tem času zimske. Nad okoli 500 m nad morjem bo predvsem na Notranjskem, Kočevskem in Dolenjskem zaradi južnega snega in olistanosti drevja možen tudi snegolom. Prav tako so za jugozahod in osrednjo Slovenijo zaradi močnega vetra izdali oranžno opozorilo. Za jugozahod in jugovzhod ter severovzhod pa velja oranžno opozorilo tudi zaradi snega. Ostali kraji so zaenkrat obarvani rumeno. 

Arso
Arso izdal oranžno opozorilo

Ljubitelji vsega vremenskega pri Neurje.si pa so pred današnjo snežno pošiljko razkrili, kjer ga bo zapadlo največ.

Kakšno vreme nas čaka v prihodnjih dneh? 

V sredo bodo najnižje jutranje temperature od 0 do 4, v alpskih dolinah okoli -2, ob morju 7 °C. Jutri čez dan bo spremenljivo oblačno. Sredi dneva in popoldne bodo krajevne plohe in posamezne nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 14, na Primorskem okoli 17 °C. V četrtek se bo nadaljevalo nestanovitno vreme, še se bodo pojavljale krajevne padavine. V petek bo pretežno jasno s hladnim jutrom.