Oranžno opozorilo

Foto: Dele države zajele nevihte z nalivi, grmenjem in sodro, prihaja tudi sneg

D.K.
16. 4. 2024, 07.10
Posodobljeno: 16. 4. 2024, 12.22
Deli članek:

Meja sneženja se bo popoldne spustila do nadmorske višine okoli 700 m. V pasu od Gorenjske do Koroške bo predvidoma padlo od 30 do 50 mm padavin. V višjih legah, nad okoli 800 m lahko zapade okoli 20 cm snega. Krajevno lahko nastane snegolom.

FB Koroška Čveka
V Javorju na območju Črne na Koroškem je padala sodra.

Danes se bodo padavine postopno širile proti jugu in popoldne zajele vso Slovenijo. Vmes bodo tudi nevihte. Hladilo se bo, zapihal bo okrepljen severovzhodni veter, na Primorskem zmerna do močna burja.

Današnje popoldne marsikje kar okoli 15 °C hladnejše od dopoldneva

Meja sneženja se bo popoldne spustila do nadmorske višine okoli 700 m, zvečer in v noči na sredo pa ponekod v osrednji in južni Sloveniji še niže. Temperature bodo dopoldne večinoma še od 12 do 23, popoldne pa le še od 1 do 9 °C. Ponoči bodo padavine ponehale, do jutra se bo razjasnilo. Burja na Primorskem bo oslabela. Po nekaterih nižinah bo nastala megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 4, v alpskih dolinah okoli -2, ob morju 7 °C.

Jutri čez dan bo spremenljivo oblačno. Sredi dneva in popoldne bodo krajevne plohe in posamezne nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 14, na Primorskem okoli 16 °C.

V četrtek se bo nadaljevalo nestanovitno vreme, še se bodo pojavljale krajevne padavine. V petek bo pretežno jasno s hladnim jutrom.

Močan veter, burja in snegolom

Ob tem pri Agenciji RS za okolje tudi svarijo, da bo danes popoldne in zvečer najmočnejši sunki burje na Primorskem presegali 100 km/h. Prehodno bo zapihal okrepljen severovzhodnik tudi drugod po Sloveniji. Marsikje v krajih nad okoli 500 m nad morjem bodo razmere v tem času zimske. Nad okoli 500 m nad morjem bo predvsem na Notranjskem, Kočevskem in Dolenjskem zaradi južnega snega in olistanosti drevja možen tudi snegolom.

Agencija RS za okolje je za jugozahod in osrednjo Slovenijo zaradi močnega vetra izdala oranžno opozorilo. Za jugozahod in jugovzhod pa velja oranžno opozorilo tudi zaradi snega. 

Arso
za nekatere dele države velja oranžno opozorilo.

Dotok hladnega polarnega zraka proti območju Alp se bo nato nadaljeval vsaj kakšen teden dni, ali celo več. Tako bo druga polovica meseca aprila občutno hladnejša od prve. Jutranje temperature bodo od srede naprej večinoma od 0 do 5, najvišje dnevne pa od 10 do 15 °C. Pred nevarnostjo pozebe nas bo nekoliko obvarovala povečana oblačnost, a dovolj je ena sama jasna in mirna noč, da nočne temperature v notranjosti Slovenije padejo pod ničlo. To pa bi ob letošnjem zgodnjem razvoju rastlin lahko povzročilo pozebo.

Vremenoslovci pri Neujre.si so pred današnjo snežno pošiljko razkrili, kjer ga bo zapadlo največ.

Na straneh Uprave RS za zaščito in reševanje pa so pozvali, da je ob napovedanem vremenu potrebno delovati preventivno.

Nekatere kraj po državi pa so že zajele nevihte z nalivi, grmenjem in tudi sodro. Med drugim se je na Koroškem, od koder se je na družbenem omrežju Facebook oglasila tudi županja Črne na Koroškem Romana Lesjak, ki je ob objavljenih fotografiji zapisala: "Zima pa gospod ne šenkata".

FB Romana Lesjak
Trenutno stanje v Črni na Koroškem

Biovreme

Danes bo obremenitev zaradi vremena zmerna, ki se bo kazala s povečanim notranjim nemirom, razdražljivostjo, z manjšimi motnjami v spanju in utrujenostjo. V sredo bo obremenitev nekoliko popustila.