Cene grobnin

Najdražje je umreti v Mestni občini Ptuj

M. Z.
16. 4. 2024, 05.45
Deli članek:

Enainsedemdeset evrov grobnine za družinski grob na novem rogozniškem pokopališču je za marsikoga strošek, ki ga težko zmore, še posebej upokojenci z nizkimi pokojninami. Cene grobnin na Ptuju so med višjimi v Sloveniji, je pokazala primerjava cenikov mestnih občin.

Č.G.
Lokalna skupnost in njeno javno podjetje se pri oblikovanju cen nič kaj veliko ne ozirata na socialni status plačnikov.

Grobnina 62 evrov za enojni grob je med 11 mestnimi občinami najvišja. Na ljubljanskih Žalah svojci pokojnih za enojni grob plačujejo 44 evrov, v Novem mestu 43. Občine z najnižjimi cenami so Nova Gorica (21 evrov) ter Celje in Murska Sobota s ceno 22 evrov.

Javne službe Ptuj
Novo ptujsko rogozniško pokopališče je največje v Spodnjem Podravju.

Pri družinskih grobovih je ptujska cena tretja najvišja. Žale ceno določijo glede na velikost groba – ali je v njem prostora za enega, dva, tri ali več pokojnikov. Grobnina za povečan grob z dvema prostoroma je 87 evrov, v Novem mestu svojci za družinski grob plačujejo 86 evrov, na Ptuju od lani 71 evrov. Med cenovno najbolj prijaznimi v tej kategoriji so Nova Gorica, Slovenj Gradec, Celje in Murska Sobota. Tudi pri žarnih grobovih ptujska cena presega marsikatero drugo. Dražja sta Nova Gorica in Novo mesto, med najcenejšimi pa so Celje, Maribor, Murska Sobota, Velenje in Koper.

Katere občine s cenami ne pretiravajo

Javne službe Ptuj, ki upravljajo obe ptujski pokopališči, staro in novo v Rogoznici, so cene grobnin spremenile lani spomladi. Čeprav je šlo za 25-odstotno podražitev in čeprav so dali blagoslov cenam, ki so med višjimi v državi, mestni svetniki, ki so zanje dvignili roke, posebnih pomislekov niso imeli. Med mestnimi občinami sta, v celoti gledano, dražja Ljubljana in Novo mesto. Na vzhodnem delu države z najvišjimi cenami absolutno prednjači Ptuj. Celje, Slovenj Gradec, Maribor in Murska Sobota s cenami ne pretiravajo, podrobneje smo podatke prikazali v tabeli in jih lahko bralci sami primerjate.

Pokopališče nenehno v rdečih številkah

Ormožani so se letos na račun nižjih stroškov odvoza odpadkov celo odločili za pocenitev grobnin. Na Ptuju se takšne poteze verjetno ni nadejati, še posebej ob dejstvu, da je na pokopališču že leta minus. Podatkov o lanskem poslovanju, ko so cene dvignili, še ni. Iz podjetja so nam samo sporočili, da so v pokopališki dejavnosti ustvarili okoli 250 tisoč evrov prihodkov, kar je 60 tisoč evrov več kot leta 2022. Leta 2022 so poslovali s 50 tisoč evri izgube, leto prej je bila izguba 80 tisoč evrov, leta 2020 74 tisoč in leta 2019 140 tisoč evrov. Na letošnji rezultat še čakamo.

Š.T.
Ormožani so se na račun nižjih stroškov odvoza odpadkov celo odločili za pocenitev grobnin.

Na obeh pokopališčih okoli 3500 grobov

In kakšne so naloge delavcev javnih služb na pokopališču? Kosijo zelenice, obrezujejo žive meje, vzdržujejo poti in parkirišča, skrbijo za pokopališke objekte (vežico, kapelo), čistijo sneg, odvažajo odpadke, izvajajo dežurno službo in poskrbijo za druga dela, ki spadajo v okvir dejavnosti. Na starem in novem pokopališču je po podatkih javnih služb (poslovno poročilo 2022) okoli 3500 grobov, večina je družinskih. V žarnem zidu, ki so ga na novem pokopališču uredili pred šestimi leti, je 240 žarnih niš, od teh jih je bila leta 2022 zasedena dobra tretjina.