Bližnji vzhod

Kaj je odločil Netanjahujev vojni kabinet? Možno je prav vse ...

S.R.
15. 4. 2024, 20.28
Posodobljeno: 15. 4. 2024, 22.42
Deli članek:

V Izraelu še naprej pretresajo možnosti odziva na sobotni iranski napad, a je pritisk mednarodne skupnosti, ki si ne želi vojne med obema silama, velik. V ponedeljek se je znova sestal vojni kabinet izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja.

Profimedia
/

Netanjahu je v ponedeljek že drugič v 24 urah sklical vojni kabinet, v katerem včeraj še niso sprejeli odločitve, ali bodo na napad Irana, ki je nad Izrael v soboto kot povračilni ukrep za izraelsko raketiranje njihovega konzulata v sirskem Damasku poslal več sto dronov, balističnih raket in manevrirnih izstrelkov, odgovorili s svojim napadom na ozemlje Irana. Prve izjave po sobotnem napadu so kazale, da je odziv Izraela neizbežen, a je sledil močan pritisk mednarodne skupnosti, ki Izrael poziva k deeskalaciji razmer. K temu pozivajo tudi v njihovi glavni zaveznici ZDA. Nenazadnje je škoda, ki jo je v soboto utrpel Izrael, neznatna oziroma zanemarljiva. Ameriške oblasti so namreč že naznanile, da v kakršni koli protiofenzivi oziroma napadu na Iran ne bodo sodelovale. Kot sicer poroča tiskovna agencija Reuters, naj bi včeraj dva izraelska višja uradnika nakazala, da do maščevanja morda vendarle ne bo prišlo in da se Izrael v to ne bo podal samostojno. Kakšen je razplet današnjega sestanka vojnega kabineta, medtem še ni znano, a prvi signali kažejo, da je Izrael vendarle odločen, da bo na iranski napad odgovoril z lastno operacijo.

Načelnik generalštaba izraelske vojske Herzi Halevi, ki se je danes mudil na območju letalske baze Nevatim, ki jo je zadelo nekaj iranskih raket, je po poročanju izraelskih medijev napovedal odziv Izraela. Izraelski časnik Haaretz medtem poroča, da naj bi glede na vire, seznanjene z dogajanjem v vojnem kabinetu, predvsem v varnostnih silah terjali vojaški odziv, k temu pa naj bi bil naklonjen tudi Netanjahu. Viri naj bi obenem navedli, da ima mednarodni pritisk na odločanje velik vpliv. Po poročanju ameriškega časnika Washington Post, ki se prav tako opira na anonimne izraelske vire, pa naj bi Netanjahu izraelske obrambne sile že zaprosil, naj mu pripravijo seznam »potencialnih tarč« za napad na Iran, pri čemer naj bi tehtali možnosti za napad, ki ne bi terjal žrtev, a bi Iranu »poslal sporočilo.« Te možnosti naj bi vključevale bodisi napad na kakšen obrat na območju Teherana bodisi kibernetski napad. Ob robu srečanja vojnega kabineta je izjavo za javnost podal tudi tiskovni predstavnik izraelske vlade David Mencer, ki je poudaril, da preigravajo vse možnosti, da je torej z vidika odziva možno prav »vse, kar je v naši moči.«

Da so na skoraj tri ure trajajoči razpravi vojnega kabineta proučili vojaške načrte za potencialen napad na Iran, poroča tudi CNN, kjer dodajajo, da trenutno še ni jasno, ali so sprejeli tudi kakšno končno odločitev.