Spodnje Podravje

Redarji lani izrekli za 22.000 evrov več glob

Dženana Kmetec
15. 4. 2024, 21.50
Deli članek:

Lani so redarji v Spodnjem Podravju izrekli precej več ukrepov kot leto prej. Zabeležili so jih skoraj 5000, kar predstavlja 20-odstotno povečanje. Največji razpon v številu izrečenih sankcij je opazen pri globah zaradi parkiranja in vožnje v nasprotju s prometno signalizacijo. Z višjim številom glob je seveda povezan tudi večji prihodek za občinsko blagajno.

Č.G.
Na Ptujskem so lani izrekli nekaj manj kršitev zaradi prehitre vožnje.

Za ustreznost parkiranja, spoštovanje prometne signalizacije, meritve hitrosti, spoštovanje zakona o javnem redu in miru na tem območju skrbijo redarji Medobčinske redarske službe Skupne občinske uprave Spodnjega Podravja (SOU SP). Dela jim ne zmanjka. 

Zaposlenih je 12 uslužbencev, poleg vodje redarstva in prekrškovnega organa, ki obravnava pritožbe, naloge na terenu izvaja deset uslužbencev. Za zdaj to zadostuje, dodatnih zaposlitev letos ne načrtujejo.

Na Ptuju skoraj 1000 ukrepov več

Redarji na Ptujskem so bili glede na statistične podatke lani precej aktivni, to je razvidno iz števila izrečenih ukrepov ter tudi prihodkov iz tega naslova za občinsko blagajno. Lani so izvedli skupno 4990 ukrepov, od tega večino na območju mestne občine Ptuj, 4138. To je krepko več kot leto prej, ko so v Spodnjem Podravju zabeležili skupno 4004 ukrepe, od tega na Ptuju 3238. Torej se je število sankcij povečalo predvsem zaradi dogodkov na območju mestne občine, in ne okoliških, manjših občin, v katerih redarji prav tako izvajajo svoje naloge, a redkeje, saj so tudi potrebe manjše.

Prihodek iz naslova glob je lani za mestno občino Ptuj znašal 117.150 evrov, leta 2022 je bil nižji, 95.122 evrov. To pomeni, da so izrekli za dobrih 22 tisočakov več glob, kar pomeni približno 20-odstotno povečanje.

Robert Brkić, vodja medobčinskega redarstva SOU Spodnje Podravje, je pojasnil, da je bilo tudi več opozoril. Lani so izdali 775 pisnih opozoril, skorajda vsa (739) na Ptuju, leta 2022 pa jo je zgolj z opozorilom odneslo 597 kršiteljev. Seveda opozarjajo tudi ustno, a statistike ne vodijo, razen v času izvajanja preventivnih akcij.

Stanje na Vodnikovi boljše

Na Ptuju je kar nekaj spornih krajev, kjer vozniki kršitve ponavljajo vsak dan. Na teh lokacijah so redarji še pogosteje prisotni, a povečanja števila kršitev (vsaj po uradni statistiki) na območjih, kjer bi to pričakovali, za zdaj ne opažajo. V povezavi s preselitvijo pošte na Vinarski trg je nekoliko bolj obremenjeno območje Trstenjakova–Vinarski trg in Novi trg, a večanja števila kršitev na tem območju niso opazili. Stanje na območju Vodnikove ulice pa se je izboljšalo. »To je bilo tudi pričakovano, saj se je frekvenca vozil na območju, kjer je bila prej poštna poslovalnica, vidno zmanjšala.«

Ne ugotavljajo pa izboljšanja pri pekarni Hlebec, kljub izvajanju ostrejših ukrepov na tem območju: »Posebej slabo stanje je v večernih urah ob petkih in sobotah ter v jutranjih konicah, ko ljudje, ki gredo v službo, za krajši čas parkirajo na območju, kjer je to s talno označbo prepovedano.«

Nekaj manj kršitev so sicer lani na Ptujskem izrekli zaradi prehitre vožnje. Leta 2023 so zaradi prekoračitve dovoljene hitrosti na območju vseh občin obravnavali 1333 kršitev, od tega na območju mestne občine Ptuj 677 kršitev.