Neustrašni

Morilski krokarji jima koljejo gosi in teleta, Pezda je na robu obupa

S.R.
18. 3. 2024, 21.10
Posodobljeno: 18. 3. 2024, 21.18
Deli članek:

Neko kmetijo v nemški zvezni deželi Brandenburg terorizirajo agresivni krokarji. Prizori spominjajo na kultni film Alfreda Hitchcocka. Kmeta sta brez moči, krokarji pa neustrašni.

Pro
Fotografija je simbolična.

Kerstin Pezda, gospodarica na kmetiji v bližini kraja Finsterwalde severno od Dresdna, je ob truplih mrtvih gosi, odvrženih v traktorsko lopato, pojasnila, da je morala samo v lanskem letu tako odstraniti že več tisoč mrtvih živali. Za smrti naj bi bili krivi posebej krvoločni krokarji, ki prebivajo na bližnjem smetišču.

Pezda je za nemško javno radiotelevizijo Rundfunk Berlin-Brandenburg potožila, da je bilo lani posebej kritično za veliko noč in Marijino vnebovzetje, ko so krokarji obakrat »planili na gosi in za seboj pustili bojno polje.« Po njenih besedah jih pritajeno napadejo s hrbta in jih »pograbijo,« gosi pa nato še nekaj časa živijo in končno umrejo »grozne smrti.« A kot kaže niso tarča samo gosi.

Pezdin sotrpin na kmetiji Bernd Große je opisal primere zračnih napadov na komaj povržena teleta, pri čemer krokarji napad izvedejo med samo telitvijo. »Ko krava leži in pritiska, ko se pojavi glava teleta, takrat so krokarji tako prebrisani, da sedejo na vrh in jim izkljujejo oči. Grabijo samo mehko tkivo.«

Kot poroča nemški tabloid Bild, imajo kmetje v tem boju zavezane roke, saj so krokarji zaščitena vrsta, pri čemer je potrebno dovoljenje za odstrel vsakega posameznega primerka. Tega kmeta nimata. Strahu pa krokarji ne poznajo, saj hitro spregledajo vse strašilne metode, ki se jih poslužujejo kmetje. Naj bo to glasna glasba iz zvočnikov, ali pa razni avtomatski sistemi za streljanje slepih nabojev. Bistroumen krokar se hitro uči in ne gre dvakrat na led.

Pezda in Große sta pojasnila, da v pregrešno drage zaščitne mreže ne bosta investirala, krokarjev, ki imajo svoj kvartir na sosednji deponiji, pa je vse več. Krave sta nedavno premestila na drug, približno deset kilometrov oddaljen pašnik, gosi pa ne bosta več redila.