Dramatično reševanje

Foto: Čudež na Monte Rosi, preživeli tako alpinist kot reševalci, ki so strmoglavili s helikopterjem

S.R.
18. 3. 2024, 19.50
Posodobljeno: 18. 3. 2024, 19.50
Deli članek:

Na Monte Rosi, drugi najvišji gori v Alpah na meji med Švico in Italijo, je v soboto potekalo dramatično reševanje, kjer so morali reševalci na koncu reševati reševalce. Na srečo ali po čudežu so nesrečo preživeli vsi vpleteni, tako alpinisti kot reševalci.

Soccorso Alpino e Speleologico Piemonte - CNSAS
Vzrok za nesrečo še preiskujejo.

V soboto se je skupina alpinistov mudila na italijanski strani tega gorskega masiva, ki se ponaša s kar 4634 metri nadmorske višine. Eden od planincev je padel v ledeniško razpoko, zaradi česar so morali na kraju posredovati gorski reševalci. Ti so se malo pred 13. uro s helikopterjem Leonardo AW139 podali proti visokogorski koči Capanna Regina Margherita, ki s 4554 metri nadmorske višine slovi kot najvišje ležeča zgradba v Evropi. Kar 4,8 tone težak helikopter je na poti strmoglavil, a so reševalci preživeli in na kraj poklicali dodatne sile. Vzletela sta še dva helikopterja, eden v Italiji in eden v Švici, gorski reševalci pa so na koncu v dolino uspešno prepeljali tako alpinista, ki je padel v razpoko, kot štiričlansko posadko prvega helikopterja. Po poročanju italijanskih medijev so alpinista iz ledeniške razpoke rešili kar reševalci, ki so pred tem strmoglavili. Vseh pet sta nato v bolnišnico v Borgosesio prepeljali drugi dve ekipi.

Soccorso Alpino e Speleologico Piemonte - CNSAS
Gorski reševalci so strmoglavili, a preživeli in nadaljevali reševanje.

»Strmoglavljenje helikopterja za posadko običajno pomeni smrt. Po čudežu je celotna posadka ostala nepoškodovana,« je glede dogodka dejal vodja italijanske reševalne službe SIS 118 Mario Balzanelli. Kot je za italijanski časnik Corriere della Sera pojasnil Paolo Pettinaroli, eden od članov posadke na helikopterju Leonardo AW139, so se »nahajali na približno 4500 metrih. Vse je potekalo dobro, nato smo nenadoma slišali top zvok. Zgodilo se je v sekundah. Trčili smo na tla, helikopter se je pokvaril.« Vzrok za strmoglavljenje helikopterja še preiskujejo.