Sojenje

»Kaj naj si s tabo pomagam. Najboljše, da te zakopljem«

Sijan Pretnar
18. 3. 2024, 20.20
Deli članek:

»Kaj naj si s tabo pomagam. Najboljše, da te zakopljem,« naj bi Gera Mladenov 20. januarja lani med ugrabitvijo zabrusil Izolanu Dejanu K. Kaj se je dogajalo tisti popoldan, je Izolan na sojenju Mladenovu in Slavku Dimitrijeviću v sredo opisoval prek videokonference, trdi, da se obtožene dvojice boji.

Sijan Pretnar
Gera Mladenov in soobtoženi Slavko Dimitrijević naj bi 50-letnega Dejana K. izsiljevala za več sto tisoč evrov.

Na prejšnji obravnavi je 50-letni Dejan K. prek videokonference opisoval, kako naj bi ga Gera Mladenov in soobtoženi Slavko Dimitrijević izsiljevala za več sto tisoč evrov. Njegovo pričanje poteka prek videokonferenčne povezave, na predzadnji obravnavi je potrdil, da se obtoženih boji. Prav zato je tožilstvo predlagalo takšen način zaslišanja.

Dvajsetega januarja sta bila Izolan in njegova sodelavka iz nepremičninske agencije na parkirišču v bližini izolske trgovine Spar zaradi ogleda stanovanja v bližini. »V ulico se je z veliko hitrostjo pripeljal porsche cayenne. Izstopil je Gera Mladenov,« je Dejan K. začel opisovati dogajanje tistega četrtka. Kolegici je še rekel, naj pokliče policijo. Potem ga je Mladenov prijel za vrat, ga stisnil in porinil v avto.

V avtu je opazil še enega moškega, ki je ves čas gledal stran. Mladenov je med vožnjo najprej ustavil nekje v Livadah in Dejanu K. vzel telefona, nato pa je odpeljal proti Dekanom. Med Dekani in Rižano je zapeljal v gozd in ustavil ter Izolana potegnil iz avta. »Udaril me je po obrazu, padel sem na tla,« je povedal Dejan K. Nato naj bi ga še večkrat udaril in mu pregledal bundo. V žepu je našel SOS-tipko, ki jo je sprožil že v Izoli, in solzivec ter ju vrgel stran.

Znova so sedli v avto in se odpeljali, Mladenov naj bi kmalu spet zavil v gozd in ustavil. Tam je Izolana večkrat udaril, nato pa je dejal, da ga že boli roka, in drugemu moškemu rekel, naj mu najde palico. Dal mu je neko trhlo vejo, s katero je Dejana K. večkrat udaril po temenu glave. »Govoril mi je: 'Spomni se, kje boš dobil denar.' Odgovoril sem mu, da nimam več nič in mu nimam kaj dati. Rekel mi je: Kaj naj si s tabo pomagam, najboljše, da te zakopljem,« je Izolan opisoval dogajanje v začetku lanskega leta.
Mladenov je vztrajal z vprašanji, koliko denarja ima na računu. Odgovoril mu je, da ima še približno 2000 evrov, nato mu je napovedal, da bo šel zdaj to dvignit. Sedli so v porscheja in se odpeljali. Med vožnjo od Rižane proti Dekanom je Mladenov opazil policijski kombi, ki je zapeljal za njimi. Začela se je divja vožnja po hitri cesti do Bertokov in nato nazaj proti Italiji. »Policijska vozila so bila levo in desno. Moški, ki je bil z nama, je govoril 'kuri, kuri, kuri'. Nato pa je rekel: 'Čakaj, jaz tega človeka sploh ne poznam.'«

Na avtu našel sledilno napravo

Mladenov je ustavil pri igralnici na Škofijah, da je lahko moški pobegnil, nato pa je v bližini obtičal na poti brez izhoda in nagnal še Izolana. Ko so k vozilu prišli policisti, je Izolan slišal Mladenova, ki se jim je predal. Izolan je kasneje na svojem avtu našel sledilno napravo, na kateri so bili prstni odtisi Mladenova.

»Grozil mi je, da sem ga zafrknil, da bom plačal,« je Dejan K. odgovoril na vprašanje, kako se je Mladenov odzval, ko je našel SOS-stikalo. Zaradi udarcev je imel otečene in razbolele noge in roke, bolela sta ga tudi glava in obraz. »Prej Gera ni bil nikoli nasilen,« je še povedal.

Izjave obtožene dvojice in Izolana se razlikujejo v več pomembnih podrobnostih. Izolan pravi, da je z Mladenovim začel sodelovati, ker je potreboval šoferja za daljše poslovne poti v tujino. Obtožena pa trdita, da ju je najel zaradi varovanja. Na sodišču so zaslišali več prič, med drugim tudi podjetnika, ki je v poslovne prostore Izolanovega računovodskega servisa v Kopru namestil protivlomno zaščito, kamero pred vhodna vrata in panic stikala (stikala za alarm).

To je opazil tudi Ankarančan, ki je pred leti delal v računovodskem servisu. Na sodišču je Ankarančan D. K. zanikal, da bi Mladenova Izolanu priporočil za varovanje. Policistom je sicer lani povedal, da naj bi Dejan K. Mladenova zaposlil kot šoferja in varnostnika, da pa ne ve, zakaj bi sploh potreboval varnostnika. Ko je pred vrati računovodskega servisa opazil kamero, je domneval, da se Dejan K. nekoga boji.

Iz Ankarančanovih odgovorov je bilo razbrati, da je Izolan živel na razmeroma veliki nogi, saj je imel v lasti drage avtomobile, druge naj bi imel v najemu, imel naj bi tudi avtodom ... Na vprašanje, ali je bil oškodovanec komu dolžan, pa je dejal, da tega ne ve.

Življenje na veliki nogi

Ankarančan, ki živi v Španiji, je še povedal, da je Izolana prijavil na svojem tamkajšnjem naslovu. Tja so zatem prihajale sodne pošiljke in pošiljke finančne uprave za Dejana K., zaradi česar ga je odjavil.

»Ne vem, da bi moje pošiljke prihajale na naslov v Španiji,« pa je zatrdil Izolan in zanikal, da bi živel na veliki nogi. Njegove težave so se začele, ko so ga začeli izsiljevati. Na vprašanje, ali je proti njemu sprožen kakšen sodni postopek, je odvrnil, da ima na finančni upravi, kolikor ve, odprt le en postopek. Sojenje se nadaljuje, na eni od prihodnjih obravnav bo Izolan nadalje odgovarjal na vprašanja.