Boštjan Gorjup

Odstopil dolgoletni direktor BSH Hišni aparati Nazarje

D.K.
18. 3. 2024, 19.18
Posodobljeno: 18. 3. 2024, 20.00
Deli članek:

Dolgoletni direktor podjetja BSH Hišni aparati Nazarje Boštjan Gorjup je odstopil s položaja, je za spletni portal Necenzurirano danes potrdil eden od direktorjev BSH Matija Petrin.

Sašo Švigelj
Boštjan Gorjup

Omenjen portal se sprašuje, ali je Gorjup odšel zaradi morebitnih nesoglasij z lastniki glede prihodnjih strateških usmeritev podjetja iz Nazarij, ki je v avgustovskih poplavah utrpela za sto milijonov evrov škode. Vendar, kot je pojasnil Petrin, gre za odločitev osebne narave. Drugih komentarjev Petrin ni želel dati. Da je Gorjup podal odpoved iz osebnih razlogov, s takojšnjim učinkom, so kasneje v podjetju potrdili tudi za STA.

Tako vodenje podjetja ostaja v rokah dvočlanskega poslovodstva, v kateri je ob Petrinu še Wolfram Walter Pabst von Ohain. O tem pa naj bi že obvestil ključne sodelavce, še piše portal Necenzurirano. 

Gorjup, ki je bil v preteklosti dva mandata tudi predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), je za svoje delo prejel nagrado GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke, priznanje mladi manager in priznanje manager leta.

Podjetje BSH Hišni aparati je bilo eno najbolj prizadetih v avgustovskih poplavah. Škoda pa je ocenjena na več kot 100 milijonov evrov. Šele po mesecu dni so vzpostavili del proizvodnje. "Zavedamo se, da tukaj v Nazarjah nismo več poplavno varni. Zato razmišljamo o delni selitvi proizvodnje na drugo lokacijo v Zgornji savinjski dolini, predvsem zaradi naših 1700 zaposlenih. Mislim, da bi to lahko naredili do leta 2027," je novembra po srečanju z ministrom Hanom v izjavi za medije povedal Gorjup, ki si, kot navaja portal, želel, da bodo primerna zemljišča zagotovljena tudi v občinskem podrobnem prostorskem načrtu (OPPN) za obnovo. Konec januarja je bil Gorjup tudi na ministrstvu za naravne vire in prostor, kjer so mu pojasnili, da je takšen načrt možen, če izpolnjuje zakonske zahteve.

"Ministrstvo je pojasnilo, da se na območju, ki se bo na podlagi stroke opredelilo kot ogroženo in se zato iz njega umika, določi izvedbena regulacija prostora, ki je sprejemljiva glede na ogroženost," so za Necenzurirano vsebino tega sestanka pred časom pojasnili na ministrstvu, ki ga vodi Jože Novak. V BSH pa po navedbah portala pričakujejo, da bi občina Nazarje postopke, potrebne za pridobitev gradbenega dovoljenja, izpeljala v pol leta. Tako bi bila nova tovarna zgrajena že v letu 2025, celotno 80 milijonov evrov vredno naložbo pa naj bi dokončali leta 2027.

Gorjup je sicer že novembra dejal, da če bi eno izmed treh proizvodnih linij preselili na poplavno varno lokacijo, bi se lažje borili s konkurenco in zmanjšali izpad proizvodnje zaradi poplav, ter da načrtuje proizvodnjo novih, bolj zahtevnih produktov, kar bo prineslo tudi nova delovna mesta. Nakar je pred dvema tednoma za Finance razkril, da so že našli štiri hektare veliko kmetijsko zemljišče, kamor se bodo delno selili. 

Kot še poroča Necenzurirano, je BSH, ki je del globalnega koncerna BSH Home Appliances, v minulem letu ustvaril dobrih 501 milijon evrov prihodkov. To je okrog pet odstotkov več kot leto prej. Ali je zaradi poplav posloval z izgubo, še ni znano. Letos pa predvideva padec prodaje. Ustvaril naj bi 465 milijonov evrov prihodkov od prodaje in devet milijonov evrov čistega dobička.