Črn dan v Belgiji

Foto: Med hišno preiskavo odjeknili streli, en specialec umrl, še eden se bori za življenje

S.R.
18. 3. 2024, 17.39
Posodobljeno: 18. 3. 2024, 17.39
Deli članek:

V belgijski policiji žalujejo. Kar bi morala biti običajna hišna preiskava, se je sprevrglo v strelski obračun, v katerem je življenje izgubil pripadnik posebne enote policije. Še eden se bori za življenje. Umrl je tudi strelec.

Profimedia
Kraj dogodka v Lodelinsartu.

Filmski prizori so se odvili navsezgodaj v kraju Lodelinsart na severu Charleroija. Tam je v okviru preiskave državnega tožilstva, usmerjene v kriminalno združbo, ki se ukvarja s preprodajo orožja, drog in ukradenih avtomobilov, ekipa posebne enote policije vdrla v hišo osumljenca. Nato so odjeknili streli. Da je »med hišno preiskavo, ki se je sprevrgla v strelski obračun,« umrl 36-letni pripadnik posebne enote belgijske policije, je po poročanju The Brussels Times potrdil državni tožilec v Charleroiju Vincent Fiasse.

Profimedia
Kraj dogodka v Lodelinsartu.

Fiasse je pojasnil, da so se policisti, takoj ko so vdrli v hišo, ustrezno identificirali. Ekipa je najprej naletela na neko žensko, le nekaj trenutkov za tem pa so opazili, da se za vrati skriva oborožen moški, ki je nemudoma začel streljati. Zadel je več policistov, ekipa pa se je umaknila, poškodovanim nudila prvo pomoč in na kraj poklicala okrepitve. Naslednja ekipa je nato v hišo vdrla skozi zadnja vrata. Ko so vstopili, so opazili, da je ranjen tudi strelec. Reševalci so ga prepeljali v bolnišnico, kjer je pozneje umrl. Fiasse je dodal še, da vse okoliščine primera še preiskujejo.

Profimedia
Kraj dogodka v Lodelinsartu.

Belgijski časnik poroča še, da sta bila v strelskem obračunu ranjena še dva policista, pri čemer se eden še vedno bori za življenje. »To je črn dan za belgijsko policijo, posebej za posebne enote,« je glede dogodka dejal v.d. generalnega direktorja belgijske policije Eric Snoeck, ki je svojcem izrekel sožalje. Svojcem so sožalje izrekli tudi ministrica za notranje zadeve Annelies Verlinden, pravosodni minister Paul Van Tigchelt in belgijski premier Alexander De Croo.

Profimedia
Kraj dogodka v Lodelinsartu.