GoNm

Na kolesa bodo v Novem mestu še počakali

Mojca Žnidaršič
18. 3. 2024, 21.41
Deli članek:

Novomeški sistem izposoje koles GoNm bodo zagnali, ko bo vreme stabilnejše in bodo temperature omogočale delovanje baterij električnih koles. Lani so imeli nekaj težav z izposojo in vračanjem koles na postaje.

G. Blaić
Postajališče pri Osnovni šoli Bršljin je bilo lani brez koles več tednov; pravzaprav vračanje koles sploh ni bilo mogoče.

Meteorološka pomlad je že tu, še malo, pa bo tudi koledarska. Čeprav so temperature že nekaj časa nadpovprečno visoke za ta čas, vrnitev koles avtomatskega sistema za izposojo GoNm na postaje še ne bo. Tudi v preteklih letih je sistem po zimskem slovesu zaživel šele proti koncu aprila oziroma v začetku maja.

Kot pojasnijo na Mestni občini Novo mesto, glede na dozdajšnji obseg uporabe in še vedno zelo spremenljivo vreme načrtujejo ponovno vzpostavitev pozneje, pa tudi sicer morajo biti nočne temperature dovolj visoke in s tem ustrezne za delovanje baterij na električnih kolesih. Prav tako še vedno potekajo usklajevanja med občino in dozdajšnjim upravljavcem sistema GoNm, podjetjem MM Ibis z Vrhnike, sklenjen dogovor pa je, dodajajo na občini, nujen pogoj, da lahko pričakujemo zagon v nekaj tednih.

Sezono 2024 nameravajo začeti z vsemi postajami in vsemi kolesi. Sistem GoNm ima v novomeški občini 18 postaj; izposoja je mogoča tudi v Črnomlju, Mirni Peči, Semiču, Straži in Trebnjem, skupno pa gre za 90 koles. Lani so imeli uporabniki sistema v Novem mestu kar nekaj težav z izposojo in vračanjem koles na postaje. V začetku oktobra je bilo na primer na voljo precej manj koles, kot naj bi jih bilo, določena so bila tudi v okvari in se jih sploh ni dalo izposoditi, nekatera so bila v slabem stanju, dogajalo se je tudi, da sistem ni zaznal, da je bilo kolo vrnjeno. Kar nekaj postajališč je bilo večkrat brez koles, tri – Kandijski most, Ragovska in OŠ Bršljin – celo več tednov.

Takrat so na novomeški občini pojasnili, da je bilo razpoložljivih koles manj zaradi popravil in težav z vandalizmom ter da se je vzdrževalec na trgu srečeval z oteženo dobavo nadomestnih delov. Po zadnjih podatkih z občine so zdaj večji del voznega parka popravili, servisirajo oziroma urejajo pa tudi postaje na terenu. Kot rečeno, bodo novo sezono začeli s trenutno kvoto koles in postaj, sicer pa načrtujejo ob mogočih sofinanciranjih tudi postavitev novih postaj z novimi kolesi. »Imamo že usklajen načrt prvega nabora novih postaj sistema GoNm,« dodajajo.

Izposoja je lani v primerjavo z letom prej nekoliko narastla. Imeli so prek 3100 izposoj (predlani malo več kot 2400), kar je še vedno precej manj kot pred korono, ko so jih imeli do sedem tisoč letno, razumljivo pa je med epidemijo izposoja močno upadla. Občino je do zdaj letno vzdrževanje sistema GoNm stalo okoli 35 tisoč evrov, v letošnjem letu pa so, pravijo na občini, zaradi načrtovane širše uporabe sistema in tudi zaradi rasti cen na trgu predvideni nekoliko višji stroški kot lani. V letošnji sezoni načrtujejo, da bodo izposojo vključili tudi v sistem pametne mestne kartice Sitium, zagon pa bo mogoč, ko bodo povezali oba programska sistema. Zdaj je namreč za izposojo brez kartice na voljo aplikacija Mobiln.si, ki med drugim nudi pregled zasedenosti postaj in zemljevid njihovih lokacij.