Nova strategija

Delavci že več kot 14 dni ujeti v predoru, bodo doma do božiča?

S.R.
27. 11. 2023, 09.53
Posodobljeno: 27. 11. 2023, 10.01
Deli članek:

Reševalci, ki se na območju indijske Himalaje še vedno prebijajo do delavcev, ujetih v porušenem predoru, so včeraj odločili, da je čas za nov načrt.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Spomnimo, v nedeljo pred 14 dnevi je v 4,5 kilometra dolgem predoru v indijski zvezni državi Utarančal ostalo ujetih 41 delavcev. Del predora, ki je še v gradnji, se je porušil, zato je med delavci in zunanjim svetom obležala približno 60 metrov debela gmoto ruševin. Pristojnim je sicer razmeroma hitro uspelo vzpostaviti stik z nesrečniki, po manjši cevi pa jim že vest ta čas dostavljajo hrano, vodo in zdravila, a so se prve domneve, da reševanje ne bo dolgotrajno, izkazale za napačne.

Nesrečo medtem preiskuje tudi skupina strokovnjakov, ki je v petek postregla s precej kritičnimi izsledki. Po njihovih navedbah predor nima zasilnega izhoda, gradijo pa ga skozi geološko prelomnico.

Če so se reševalci ves ta čas do njih prebijali horizontalno, da bi skozi ruševine porinili dovolj debelo cev, skozi katero bi se lahko delavce nato izvlekli na prostost, pa so kot kaže včeraj odločili, da je čas za nov pristop. Še sredi prejšnjega tedna so naznanili, da je rešitev blizu in da upajo, da se bodo do delavcev prebili v četrtek, a so morali nato operacijo prekiniti, saj se je poškodovala ploščad, na katero je postavljen vrtalni stroj. V petek so nato z vrtanjem nadaljevali, a se je vrtalni stroj, ki so ga pripeljali iz ZDA, znova znašel v težavah, saj je naletel na kovinsko oviro. V nedeljo so nato začeli z navpičnim vrtanjem z vrha gore, skozi katero teče predor.

Celo do božiča?

Ocenjujejo, da bi se lahko do delavcev tako prebili v približno 100 urah, a je operacija, v kateri se približno 200 reševalcev ročno prebija proti predoru, precej bolj »tvegana.« Geologi se bojijo, kako bodo na krhko sestavo tal vplivale vibracije ob navpičnem vrtanju, obstaja namreč tveganje, da bi se zrušil še kakšen del stropa. Po včerajšnjih navedbah uradnikov iz nacionalne agencije za obvladovanje nesreč (NDMA) morajo izvrtati 86 metrov v globino. Čeprav upajo, da se bodo do ujetih prebili do četrtka, opozarjajo, da lahko ob morebitnih novih ovirah vse skupaj traja tudi »tedne.«

»Lahko traja kar nekaj časa, morda do enega meseca, a ne morem podati natančne časovnice. Hitenje se odsvetuje. Prednostna naloga je varnost delavcev in prepričan sem, da bodo doma do božiča,« pa je s precej bolj konservativno oceno postregel avstralski strokovnjak za kopanje predorov Arnold Dix, ki od nedavnega sodeluje v reševanju.

Gledajo filme

Pristojni so sicer včeraj znova potrdili, da so delavci na varnem ter da imajo dostop do svetlobe, kisika, hrane, vode in zdravil. Na kraju je sicer pripravljenih več deset zdravnikov in tudi psihiatrov. Delavcem so odredili izvajanje lažjih vaj joge in tudi redne sprehode. Ujeti so namreč v približno dva kilometra dolgem odseku predora, tako imajo na voljo dovolj prostora. Kljub mrazu na prostem, kjer temperature padejo tudi pod ničlo, je v predoru razmeroma toplo. Po cevi so jim po poročanju tiskovne agencije Reuters dostavili tudi dva mobilna telefona s spominskimi karticami, na katere so posneli hindujske filme in računalniške igrice.