Reševanje

Video: Objavili prvi posnetek delavcev, ujetih v 4,5-kilometrskem predoru

S.R.
21. 11. 2023, 19.47
Posodobljeno: 21. 11. 2023, 20.08
Deli članek:

Indijske oblasti so objavile prvi posnetek delavcev, ki so že več kot teden dni ujeti v delno porušenem predoru na severu države.

Zajem zaslonske slike
Do njih so porinili endoskopsko kamero.

Reševalci na območju indijske Himalaje v zvezni državi Utarančal nadaljujejo z reševanjem 41 delavcev, ki so prejšnjo nedeljo ostali ujeti v približno 4,5 kilometrov dolgem predoru. Del predora, ki je še v gradnji, se je namreč zrušil in delavce zabarikadiral v notranjosti. Pristojnim je sicer razmeroma hitro uspelo vzpostaviti stik z nesrečniki, po manjši cevi pa jim že teden dni dostavljajo hrano, vodo in zdravila, a se je reševanje izkazalo za bolj težavno, kot so sprva domnevali. Traja že več kot en teden, danes pa so oblasti objavile prvi, približno 30-sekundni posnetek iz zaprtega prostora, v katerem se nahajajo. Delavce, ki so videti dobrega zdravja, so posneli z endoskopsko kamero, ki so jo do njih porinili po novi, nekoliko širši cevi. Luknjo za to cev so dokončno izvrtali v ponedeljek.

Po zadnjih informacijah reševalci upajo, da bodo delavce rešili v naslednjih 30 do 40 urah, a so se njihove optimistične napovedi doslej že večkrat izkazale za napačne. Priznali so, da lahko naletijo na nove težave, a »smo nanje pripravljeni.« Sicer pa nadaljujejo z vrtanjem skozi približno 60 metrov debelo gmoto ruševin, da bi lahko do ujetih spravili dovolj veliko cev, po kateri bi lahko nato splezali na prostost. Sočasno s tem se do delavcev prebijajo tudi z drugih strani.

Na kraju je prisoten zdravnik Abišek Šarma, ki je ujetim odredil izvajanje lažjih vaj joge. Svetoval jim je tudi, naj se čim več pogovarjajo. »Zelo pomemben je tudi spanec, do zdaj so dobro spali, ne poročajo o težavah s spanjem,« je dejal Šarma. Gre sicer za slabo plačane delavce, večinoma iz revnih indijskih regij na severu in vzhodu Indije.