V predoru

40 ujetih delavcev želijo rešiti po cevi premera 0,76 metra

S.R.
14. 11. 2023, 12.46
Posodobljeno: 14. 11. 2023, 12.47
Deli članek:

Na severu Indije še vedno rešujejo 40 delavcev, ki so ostali ujeti v delno porušenem predoru.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V indijski zvezni državi Utarančal poteka že tretji dan reševalne operacije, v okviru katere želijo iz porušenega predora na avtocesti, ki je bil sicer še v fazi gradnje, na varno spraviti 40 ljudi. Pristojni si želijo, da bi delavce rešili v naslednjih 24 urah. Skozi ruševine – sesedlo se je namreč približno 200 metrov tega 4,5 kilometra dolgega predora - se prebijajo z vrtalnimi stroji, pri čemer želijo do ujetih delavcev poriniti kovinsko cev s premerom 0,76 metra. Po tej cevi jih želijo nato rešiti. Na terenu noč in dan deluje približno 200 reševalcev, ki imajo na razpolago tudi težko mehanizacijo. Reševanje nekoliko ovirajo nove ruševine, ki padajo s stropa tunela.

Zdravstveno stanje ujetih delavcev naj bi bilo dobro, na drugo stran pa so jim s pomočjo ožje cevi uspeli dostaviti hrano in vodo. Večinoma gre za delavce migrante z drugih delov Indije. Po poročanju tiskovne agencije AP se je predor porušil zaradi zemeljskega plazu.

Utarančal je gorata zvezna država, posejana s hindujskimi templji, ki tja privabljajo veliko število romarjev in turistov. Tako predor gradijo v okviru ambicioznega projekta vlade indijskega premierja Narendre Modija, ki želi s pomočjo 889-kilometrske avtoceste povezati štiri pomembne hindujske svete kraje.