Zasedanje v Bruslju

Nemški minister dvomi o dobavi milijona izstrelkov Ukrajini s strani EU

A.S./STA
14. 11. 2023, 12.30
Deli članek:

Nemški obrambni minister Boris Pistorius dvomi, da bo EU Ukrajini do marca prihodnje leto dobavila milijon topniških izstrelkov, kot je obljubila v začetku letošnjega leta. Njegov estonski kolega Hanno Pevkur je medtem pred ministrskim zasedanjem v Bruslju dejal, da je treba počakati na podatke.

Profimedia
Boris Pistorius

Evropska unija je marca vzpostavila načrt, ki predvideva dobavo milijona izstrelkov Ukrajini v enem letu. V okviru prvega stebra načrta, ki se je že zaključil, so članice iz lastnih zalog dobavile približno 300.000 topniških izstrelkov in raket. Drugi steber, ki je še v teku, medtem predvideva skupne nabave streliva, tretji pa okrepitev zmogljivosti evropske proizvodnje streliva.

"Na žalost imajo skeptiki prav," je pred današnjim zasedanjem obrambnih ministrov EU, v ospredju katerega je nadaljnja pomoč Ukrajini, povedal nemški minister Pistorius. "Cilj dobave milijona izstrelkov ne bo dosežen," je poudaril.

Estonski minister Pevkur, čigar država je dala pobudo za načrt, je medtem dejal, da želi počakati na podatke, ki jim jih bo na zasedanju predstavil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. "Skušali bomo narediti vse, kar lahko, da bi dobavili izstrelke Ukrajini, ker jih potrebuje," je povedal.

Poudaril je, da morajo države članice oddati naročila za nakup izstrelkov. Estonija je po njegovih besedah naročila za 280 milijonov evrov izstrelkov. "Mislim, da je to največje naročilo v Evropi ta trenutek," je dejal.

Tudi Borrell je povedal, da se je treba zdaj osredotočiti na sklepanje pogodb s proizvajalci, saj bodo države članice iz obstoječih zalog težko še kaj dobavile Ukrajini. Pojasnil je, da evropska obrambna industrija približno 40 odstotkov proizvodnje izvozi v tretje države. "Morda bi morali to proizvodnjo preusmeriti za pomoč Ukrajini," je povedal.

Obrambni ministri EU, med njimi slovenski minister Marjan Šarec, bodo danes razpravljali predvsem o nadaljnji vojaški podpori Ukrajini, čemur je unija od začetka ruske invazije namenila 27 milijard evrov. To je bila tudi ena od tem delovnega zajtrka z generalnim sekretarjem zveze Nato Jensom Stoltenbergom, s katerim so govorili tudi o zagotavljanju varnosti kritične infrastrukture.