Utarančal

Ujetim delavcem dostavljajo vitamin C in antidepresive, preigravajo pet novih možnosti

S.R.
19. 11. 2023, 10.41
Posodobljeno: 19. 11. 2023, 10.44
Deli članek:

Reševalci, ki se že sedem dni prebijajo do 41 delavcev, ujetih v delno porušenem predoru v indijski zvezni državi Utarančal, so obstali pred dilemo.

Facebook/NHIDCL
Delavci so v predoru ujeti od nedelje zjutraj. Do njih se prebijajo s težko mehanizacijo, a so v petek dela zastala.

Reševalna akcija, ki bi morala v skladu s prvimi napovedmi trajati nekaj dni, se je zaradi različnih težav razvlekla čez celoten teden, a rešitve po zadnjih podatkih še ni na vidiku. Kot smo že poročali, se reševalci do delavcev, ki so v predoru ostali ujeti prejšnjo nedeljo zjutraj, prebijajo s pomočjo vrtalnih strojev, pri čemer vrtanje poteka v horizontalni smeri skozi ruševine, ki so zablokirale del tega 4,5 kilometrov dolgega predora v gradnji. Ko jim bi to uspelo, so nameravali skozi luknjo poriniti 0,76 metra široko cev, po kateri bi nato delavce spravili na varno. Nesreča je hotela, da se jim je v petek pokvaril vrtalni stroj. Na kraj so že pripeljali novega, a je vrtanje začasno ustavljeno. Kot je v petek pojasnil eden od tamkajšnjih uradnikov, bi za »dobre novice« potrebovali štiri do pet dni, zato so pristojni začeli pretresati nove možnosti. Po poročanju tiskovne agencije Reuters imajo na mizi pet novih načrtov, med katerimi eden vključuje nov predor, ki bi potekal pravokotno na tega. Zaenkrat še ni znano, za katero možnost so se odločili.

Delavci so v predoru sicer na varnem, so danes znova potrdili reševalci. Vodo, hrano in druge nujne potrebščine jim dostavljajo po ozki cevi, njihovo zdravstveno stanje pa naj bi bilo zaenkrat dobro. Po navedbah enega od zdravnikov, ki je prisoten na kraju, so delavcem po cevi dostavili tudi zdravila, vključno s tabletami proti depresiji in vitaminom C. Na območju je obenem stalno prisotnih deset reševalnih vozil, postavili pa so tudi poljsko bolnišnico za najnujnejšo oskrbo in zdravstvene preglede.