Popoln obrat

Razveljavili bodo prepoved kajenja, ker država potrebuje denar

G.G.
27. 11. 2023, 09.09
Posodobljeno: 27. 11. 2023, 09.34
Deli članek:

Nova Zelandija je še lani načrtovala, da bo do leta 2025 postala prva država brez kajenja. Nova vlada je naredila popoln obrat.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Pod vodstvom levosredinsko usmerjene vlade premierke Jacinde Ardern so poslanci leta 2022 sprejeli zakon, ki prepoveduje prodajo tobaka vsem rojenim po letu 2008. Zdravniki so podprli zakon in izračunali, da bi ob popolni opustitvi kajenja vsako leto »prihranili« 5000 življenj. Kritiki in tobačna industrija so opozarjali na upad prodaje v kioskih in manjših trgovinah, konservativni politiki pa so bili mnenja, da bo zacvetel črni trg.

Prejšnji teden je Nova Zelandija sestavila novo vlado, s katero se je zaključila šestletna vladavina levosredinske laburistične vlade. Med prvimi napovedanimi ukrepi je razveljavitev protikadilskega zakona. Finančna ministrica Nicola Willis je v soboto sporočila, da bodo razveljavili zakon. Ker so obljubili znižanje davkov, bo v proračunu nastala luknja, ki jo želijo napolniti z  davčnimi prihodki od prodaje tobačnih izdelkov. Po drugi strani pa zagovorniki zakona o prepovedi kajenja na podlagi dolgoročnih modelov trdijo, da bi zdravstveni sistem v naslednjih 20 letih privarčeval približno 700 milijonov evrov.

Profimedia
Novi novozelendski premier Christopher Luxon.

Vodja desnosredinske Nacionalne stranke Christopher Luxon je danes še uradno prisegel kot novi novozelandski premier. Kot prednostne naloge svojega mandata na čelu tričlanske koalicije je navedel izboljšanje gospodarskih razmer v državi, ukrotitev inflacije in znižanje življenjskih stroškov. Luxon, nekdanji izvršni direktor letalske družbe Air New Zealand, bo vodil tričlansko desno vlado, s katero se je po šestih letih končala vladavina levosredinske laburistične vlade. V njej sta poleg njegove Nacionalne stranke, ki je na volitvah sredi oktobra slavila in si zagotovila 48 sedežev v 120-članskem parlamentu, še desna libertarna stranka ACT in populistično-nacionalistična stranka NZ First. Poleg omenjenih ukrepov naj bi si nova vlada prizadevala zajeziti kriminal, prepovedati uporabo mobilnih telefonov v šolah in opustiti načrtovano zvišanje davka na gorivo, poroča STA.