Sprejemanje daril

Danes na sodišču le dva od desetih osumljenih iz afere žilne opornice

G.G./STA
27. 11. 2023, 06.10
Deli članek:

Na ljubljanskem sodišču bo danes potekal predobravnavni narok za domnevna akterja iz afere žilne opornice, kardiologa Matjaža Bunca in nekdanjo vodjo podjetja Animus Irmo Košutar Gašparić.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani je v ponedeljek predviden predobravnavni narok za  Matjaža Bunca, enega vidnejših kardiologov doma in v regiji, in nekdanjo vodjo podjetja Animus za dobavo medicinske opreme javnim zdravstvenim zavodom Irmo Košutar Gašparić.

Po pisanju medijev gre za akterja iz zgodbe o preplačevanju žilnih opornic, ki je slovensko zdravstvo in politiko zatresla leta 2012. Takrat so v medije pricurljale informacije celo o štirikratnem preplačilu žilnih opornic ali stentov več domačim dobaviteljem, ki so vrsto let po slovenskih bolnišnicah vzdrževali monopolni položaj pri dobavi medicinskih pripomočkov. Kot je svoja odmevna razkritja zaslužkarskih spreg v zdravstvu pozneje pojasnjeval mednarodno priznani kardiolog Marko Noč, ki se je s kolegom Blažem Mrevljetom spustil v bitko z lobiji v UKC, je ljubljanski klinični center za stente – mrežaste kovinske cevke, ki delujejo kot drobna vzmet in preprečujejo ponovno zožitev arterije ter zagotavljajo normalen pretok krvi k srčni mišici –  plačeval okoli 1200 evrov, za enak pripomoček v Nemčiji pa so odšteli borih 300 evrov. Enako zapravljivost in visoke marže dobaviteljev žilnih opornic so odkrili tudi v drugih slovenskih bolnišnicah.

Z zadevo se je ukvarjala tudi preiskovalna komisija DZ, na podlagi ugotovitev katere je Nacionalni preiskovalni urad pri osumljenih zdravnikih in dobaviteljih naredili hišne preiskave. Po pisanju medijev je predkazenski postopek potekal zoper deset fizičnih oseb in dve pravni osebi, na koncu pa se je od štirih vloženih kazenskih ovadb zaradi kaznivih dejanj sprejemanja in dajanja daril obtožnica skrčila na dva obtoženca.

Bunca in Košutar Gašparićevo obtožnica bremeni kaznivih dejanj sprejemanja in dajanja daril. Zadeva naj bi sicer po pisanju medijev zastarala najpozneje čez dve leti.