Ni več upanja

Iranska najstnica Armita po srečanju z moralno policijo možgansko mrtva

R.T.
22. 10. 2023, 16.51
Posodobljeno: 22. 10. 2023, 16.51
Deli članek:

Iranske oblasti dogodek, ki močno spominja na lansko tragedijo, ki je v Iranu sprožila obsežne proteste, zanikajo. Zdaj so se pojavile informacije, da je najstnica možgansko mrtva.

Profimedia
Armita Geravand

Da je 16-letna Armita Geravand po srečanju z iransko moralno policijo 1. oktobra, ko naj bi kršila stroga pravila glede nošnje hidžaba, s hudimi poškodbami pristala v bolnišnici, so prvi poročale kurdsko-iranske skupine za človekove pravice. Slednje so objavile tudi fotografije, s katerih je razvidno, da najstnica s prevezano glavo leži v bolnišnici, da je v komi in da je priključena na ventilator. Iranske oblasti so na drugi strani zanikale, da bi bila Armita ob srečanju s policijo poškodovana.

Profimedia
Armita Geravand v bolnišnici.

Iranski državni mediji so po poročanju tiskovne agencije Reuters danes poročali, da zdravniki Armini niso uspeli pomagati in da je možgansko mrtva. V kolikor so navedbe resnične, je torej dočakala podobno usodo kot Mahsa Amini, ki je septembra lani umrla v bolnišnici v Teheranu. Njena smrt je sprožila obsežne in več mesecev trajajoče proteste zoper iranski islamistični režim po celotni državi.