Strašna preizkušnja

Hamas sporoča, da bodo za vsako bombardiranje civilnih stavb ubili enega izraelskega talca

G.G.
9. 10. 2023, 17.35
Posodobljeno: 9. 10. 2023, 22.18
Deli članek:

Izraelska vojska se pripravlja na obsežno kopensko ofenzivo na Gazo, v ozadju pa se odvijajo pogovori o rešitvi talcev, ki jih je zajelo palestinsko skrajno islamistično gibanje Hamas.

Profimedia
Na pogrebu izraelskega vojaka.

Pripadniki teroristične organizacije Hamas so v sobotnem vdoru v Izrael zajeli več civilistov in vojakov. Katarsko zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da poskušajo kot posrednik pomagati pri pogajanjih med izraelsko vlado in Hamasom, ki nadzira Gazo. Po besedah tiskovnega predstvanika katarskega zunanjega ministrstva Majeda Al Ansarija že od sobote zvečer potekajo pogajanja, tudi o morebitni zamenjavi talcev. V izraelskih zaporih je namreč večje število pripadnikov Hamasa.

Predstavnik Hamasa Hossam Badran je sporočil, da so pogajanja izključena, dokler potekajo spopadi. Se pa s katarskimi posredniki pogovarjajo o izpustitvi žensk in otrok. Sporočil je še, da je poveljnik vojaškega krila Hamasa Mohameda Deifa svojim "vojakom" odredil, naj spoštujejo civiliste in ne ubijejo ljudi, ki niso neposredno vpleteni v boje.

V večernih urah je vodstvo Hamasa sporočilo, da bodo za vsako bombardiranje civilnih stavb, ubili po enega izraelskega talca.

V praksi je bilo drugače. Hamasovi pripadniki so slogu skrajnežev Islamske države pobijali civiliste, med drugim okoli 300 udeležencev glasbenega festivala na jugu Izraela, v bližini meje z Gazo. Po navedbah Izraela so pripadniki Hamasa med sovražnostmi tudi ugrabili najmanj sto ljudi in jih odpeljali v Gazo.

Profimedia
Kolateralne žrtve, ranjeni in ubiti otroci v Gazi, ki je tako gosto naseljena, da ob izrelskem bombardiranju umirajo tudi civilisti.

Spremeniti Bližnji vzhod

Odziv Izraela bo spremenil Bližnji vzhod, je danes dejal izraelski premier Benjamin Netanjahu. "Smo sredi bojev. Vem, da ste prestali težko in strašno preizkušnjo. Težka in strašna bo tudi izkušnja Hamasa," je Netanjahu dejal predstavnikom izraelskih mest na jugu Izraela in dodal, da je izraelska vojaška kampanja šele na začetku. Ob tem je predstavnikom zagotovil, da bodo naredili vse, da jim pomagajo. "Prosim vas, da ostanete trdni, saj bomo spremenili Bližnji vzhod," je zatrdil premier. Dodal je, da je prepričan, da bo Izrael Hamas premagal.

Hamas, ki nadzoruje območje Gaze, je v soboto sprožil silovit napad na Izrael. Ta je nato v nedeljo razglasil vojno stanje in se odzval s protinapadi. Danes naj bi izraelska vojska prevzela popoln nadzor nad naselji na jugu Izraela, kamor so vdrli pripadniki Hamasa, obrambni minister Joav Galant pa je odredil popolno blokado območja Gaze. Po zadnjih podatkih palestinske strani je bilo na območju Gaze doslej ubitih okoli 560 ljudi. Število ubitih Izraelcev je medtem naraslo na 800. Na obeh straneh je bilo skupno ranjenih več kot 5300 ljudi, medtem ko je med mrtvimi in pogrešanimi tudi več deset tujih državljanov.