Volitve

Argentinci izbirajo novega predsednika

M.G./STA
22. 10. 2023, 15.02
Posodobljeno: 22. 10. 2023, 15.07
Deli članek:

Ankete kažejo, da bo za zmagovalca potreben drugi krog: najverjetnejši bo spopad med Javierjem Mileijem in Sergijem Masso.

Profimedia
Danes so se v Argentini začele predsedniške volitve. 36 milijonov volilnih upravičencev bo imelo možnost izbirati med petimi kandidati.

V Argentini danes potekajo predsedniške in parlamentarne volitve. Skoraj 36 milijonov volilnih upravičencev lahko izbira med petimi kandidati za novega predsednika, a sodeč po anketah bo o zmagovalcu odločal drugi krog.

Potreben bo drugi krog

V drugem krogu se bosta najverjetneje 19. novembra soočila desni populistični libertarec Javier Milei in levosredinski minister za gospodarstvo Sergio Massa.

Ekonomist in vodja stranke Svoboda napreduje (LLA) Milei si lahko obeta 35-odstotno podporo, kandidat levosredinske peronistične vladne koalicije Zveza za domovino (UP) Massa pa 30-odstotno.

Na tretje mesto se s 26 odstotki glasov uvršča kandidatka desnosredinske opozicijske koalicije Skupaj za spremembo (JxC) Patricia Bullrich, nekdanja notranja ministrica.

Milei je iz obstranskega kandidata postal favorit zahvaljujoč jezi in razočaranju številnih Argentincev v državi, ki se je znašla v globoki gospodarski krizi. Stopnja inflacije je 138-odstotna, okoli 40 odstotkov ljudi v tem drugem največjem južnoameriškem gospodarstvu pa živi pod pragom revščine.

Med volilno kampanjo je ta samooklicani anarhokapitalist napovedal ukinitev argentinske centralne banke in večine ministrstev, uvedbo ameriškega dolarja kot uradne valute, radikalno zmanjšanje socialnih programov ter privatizacijo državnih podjetij, izobraževanja in zdravstva.

Volivci danes izbirajo tudi okoli polovico poslancev spodnjega doma parlamenta in tretjino senatorjev ter guvernerje večine provinc. Prve rezultate je pričakovati v ponedeljek zvečer.