Dan znanosti

Se nam obeta nov praznik?

M.G.
22. 10. 2023, 12.26
Posodobljeno: 22. 10. 2023, 13.04
Deli članek:

Že nekaj časa se šušlja, da bi naj 10.november postal nov državni praznik imenovan dan znanosti.

S.R. / M24
Državni zbor bo odločil ali bomo dobili nov praznik ali ne.

Pobuda za razglasitev novega praznika je stara že nekaj časa, saj so na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti že junija letos pripravili predlog za uvedbo novega praznika. Sedaj pa očitno gre zares, saj je bil včeraj med vladnimi gradivi objavljen tudi ta predlog prej omenjenega ministrstva.

Če bo predlog potrjen s strani vlade in kasneje pozitivno sprejet še na državnem zboru, bomo 10. novembra (ni nujno, da že letošnje leto) dobili nov praznik, ki pa seveda ne bo dela prost dan.

Datum, 10. november ni izbran naključno, saj gre za datum smrti mecena slovenske znanosti Žige Zoisa. Med drugim pa je 10.november tudi Unescov svetovni dan znanosti za mir in razvoj.

Na ministrstvu so navedli, da bo "obeleževanje praznika znanosti spodbujalo zanimanje za raznolike znanstvene dosežke na nacionalni in globalni ravni, za aktualne probleme znanosti in prispevalo k aktivnemu vključevanju najširše javnosti v razprave o ključnih odprtih vprašanjih v sodobni družbi, hkrati pa povečevalo zaupanje v znanost in njene dosežke".

Dan znanosti bo s številnimi dogodki namenjen tudi popularizaciji vseh področij znanosti v družbi, še posebno med mladimi. "Tudi obeleževanje praznika znanosti namreč prispeva k spodbujanju in odločanju mladih za usmerjanje v kariero na znanstvenoraziskovalnem področju, kar pozitivno vpliva na uspešnost izobraževalnega sistema in razvoj države," so še zapisali.