UEFA

Antiputinovski vzkliki na tekmah Litve

M.G.
22. 10. 2023, 11.32
Posodobljeno: 22. 10. 2023, 11.49
Deli članek:

Litovska nogometna zveza je dobila kazen zaradi vzklikov navijačev proti Putinu, igralci želijo, da s tem nadaljujejo.

Profimedia
Uradne zastave pred nogometno tekmo Litve na stadionu v Jonavi.

Litvanci nimajo dobrih odnosov z Rusijo, še manj pa je pri njih priljubljen njihov samodržni predsednik Vladimir Putin. To je bilo moč slišati tudi na nedavnih nogometnih tekmah litvanske reprezentance v kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu.

Zaradi navijaškega skandiranja popularnega slogana "Putin-khuylo!" je litovska nogometna zveza prejela tudi denarno kazen 10.000 evrov s strani UEFE, ki striktno kaznuje vsakršno vulgarno skandiranje, ne gleda na politično situacijo. Slogan "Putin-khuylo!", ki ga zaradi vulgarnosti ne bomo prevajali, je sicer v obtoku že vse od leta 2014, ko so ga prvi uporabili navijači ukrajinskega nogometnega kluba Metalist iz Harkova.

Zanimivo pa je, da igralci litovske reprezentance podpirajo takšna skandiranja. Osebno se je izpostavil eden pomembnejših igralcev reprezentance in član ljubljanske Olimpije Justas Lisickas, ki je navijačem dal vso podporo za nadaljevanje takšnih vzklikov. Na svojem Instagram profilu je zapisal: "Skandirajte naprej, igralci bomo iz lastnih bonusov plačali kazen, če bo treba."