Traktorji

Slovenec zopet med najboljšimi orači na svetu

M.G.
22. 10. 2023, 14.46
Posodobljeno: 22. 10. 2023, 14.51
Deli članek:

Igorju Pateju je v Latviji, na 68.svetovnem prvenstvu v oranju, uspelo ponoviti lanski uspeh, zopet je dobil bronasto odličje.

ZOTKS (Zveza za tehnično kulturo Slovenije)
Igor Pate na zmagovalnem odru.

Minuli vikend je v latvijskem mestu Kuldiga potekalo že 68. svetovno prvenstvu v oranju. Gre za manj znano tekmovanje, ki pa ima bogato tradicijo in je v nekaterih, predvsem baltskih, državah bolj čislano kot pri nam. Čez nekaj let bo gostiteljica tekmovanja tudi Slovenija.

Tekmovanja se je tudi letos udeležila ekipa iz Slovenije, med njimi tekmovalca Igor Pate (kategorija obračalni plugi) in Anton Filak (kategorija plugi krajniki).

Igor Pate zopet navdušil

V okolici mesta Kuldiga, kjer je potekalo tekmovanje, se je zbralo 46 oračev iz 24. držav. Prvi dan so tekmovali v oranju strnišča, naslednji dan pa še v oranju ledine.

Prvi dan pri oranju strnišča je Igor Pate z obračalnim plugom zasedel četrto mesto, medtem ko si je Anton Filak s plugom krajnikom delil osmo mesto. Drugi dan so se najboljši orači pomerili še v oranju ledine, kjer je Pate z obračalnim plugom dosegel tretje mesto, kar je v skupni razvrstitvi v kategoriji obračalni plugi pomenilo tretje mesto in drugo bronasto medaljo za Slovenijo, odkar se naši orači udeležujejo svetovnega tekmovanja. Anton Filak je s plugom krajnikom na ledini zasedel 11. mesto, v skupni razvrstitvi pa je bil na koncu deveti.

Najboljši so Irci

Za najboljše so se zopet izkazali Irci, saj sta tudi letos slavila orača iz Republike Irske, v kategoriji obračalnih plugov je zmagal John Whelan, v kategoriji krajnikov pa Eamonn Tracey.

Leta 2027 svetovno prvenstvo v oranju v Sloveniji

Naslednje leto bo svetovno prvenstvu v oranju potekalo v Estoniji, nato 2025 na Češkem, 2026 bo gositeljica Hrvaška, nato pa bo ta čast pripadla tudi Sloveniji. Igor Pate je povedal, da se zelo veseli, da bo lahko končno tudi pred domačimi navijači pokazal in potrdil, da je eden izmed najboljših oračev na svetu.