Afera

Rimska škofija: v verskem centru Aletti brez večjih težav

M.G./STA
18. 9. 2023, 22.32
Posodobljeno: 18. 9. 2023, 22.37
Deli članek:

Preiskava zoper obtožbe jezuitskega duhovnika in umetnika, patra Marka Rupnika je končana. Vizitator Giacomo Incitti zaključuje: "V centru Aletti poteka zdravo skupnostno življenje brez posebnih kritičnih dejavnikov."

Profimedia
Pater in umetnik Marko Rupnik.

"Jasno se kaže, da v Centru Aletti poteka zdravo skupnostno življenje brez posebnih kritičnih dejavnikov," je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa v danes objavljenem poročilu sporočil rimski vikariat ob zaključku kanonične vizitacije oziroma preiskave, ki jo je januarja odredil kardinal Angelo De Donatis.

Center Aletti je javno združenje in prostor srečevanja vernikov v Rimu, povezano z rimsko škofijo, ki ga je leta 1992 ustanovil prav Rupnik in ga več kot desetletje tudi vodil. Glede na izjave žrtev naj bi se zlorabe zgodile tudi v Centru Aletti.

Po navedbah škofije je bila naloga vizitatorja Giacoma Incittija, sicer duhovnika in profesorja kanonskega prava na Papeški univerzi Urbaniana, "preveriti dinamiko združenja, delovanje njegovih vodstvenih organov in dejansko utemeljenost pomislekov, ki so jih sprožili nekateri organi".

Vizitator, ki je sicer končno poročilo preiskave predstavil že 23. junija, je preučil tudi glavne obtožbe proti patru Rupniku, predvsem tisto, ki je privedla do njegovega izobčenja oziroma izključitve iz jezuitskega reda. Ugotovil je resne nepravilnosti v postopkih, katerih preučitev je sprožila utemeljene dvome celo glede same zahteve po izobčenju, piše tednik Družina.

Kot je zapisano v sporočilu rimske škofije, je Incitti ob predstavitvi poročila izrecno opozoril na te nepravilnosti. Zaradi resnosti njegovih ugotovitev je kardinal De Donatis poročilo "posredoval pristojnim organom".

Rimski vikariat tako po navedbah Anse "rešuje obstoj" Centra Aletti, in sicer predvsem s pobudo za rehabilitacijo njegovega ustanovitelja Rupnika.

Pater Rupnik je obtožen več spolnih zlorab redovnic ljubljanske skupnosti Loyola, v kateri je deloval. Obtožbe zoper njega so bile vložene predlani, a je pristojni cerkveni organ ugotovil, da so zastarale in primer zaključil. Nato so lani v javnost prišle navedbe več redovnic o sistematičnih in dlje časa trajajočih zlorabah.

Jezuitski red je Rupniku prepovedal vsakršno javno umetniško dejavnost, zlasti v verskih objektih. Že prej so mu prepovedali vse oblike javnega duhovniškega udejstvovanja in javno komuniciranje. Prav tako naj ne bi smel zapustiti italijanske dežele Lacij.

Vatikan je Rupnika, sicer priznanega sakralnega umetnika, že leta 2019 izobčil, ker je žensko, ki je imela z njim spolne odnose, odvezal greha. A so ta ukrep kmalu odpravili, ker je Rupnik greh priznal in se zanj pokesal.