Dražba

Boste kupili dinozavra?

M.G.
18. 9. 2023, 20.18
Posodobljeno: 18. 9. 2023, 20.30
Deli članek:

Naslednji mesec bodo na dražbi v Parizu prodajali 150 milijonov let staro okostje dinozavra Barrya.

Profimedia
Dinozaver na levi sicer ni Barry, gre pa za okostje kamptozavra, podobnega, a le malo bolj ohranjenega, bodo prodajali naslednji mesec.

Znano je, da je ogromno mlajših otrok popolnoma navdušenih nad dinozavri in vsem, kar je povezano z njimi in znajo marsikaterega starša z lahkoto obrniti okrog prsta in prepričati, da jim kakšnega pa le naj kupi. Seveda imajo v mislih takšne ali drugačne igrače dinozavre, če pa vam bo vaš otrok slučajno začel govoriti o dinozavru Barryu, pa se le ne prenaglite z obljubo, da ga bo dobil, kajti bržkone boste morali prelomiti obljubo, razen, če niste eden izmed peščice milijonarjev.

Dinozaver Barry je kamptozaver, ime je dobil po paleontologu Barryu Jamesu, ki ga je odkril leta 1990 v zvezni državi Wyoming v Združenih državah Amerike in spada v rod rastlinojedih kljunastih dinozavrov iz pozne jure. Ime pomeni gibljivi kuščar. Posebnost tega primerka, ki mu strokovnjaki pripisujejo starost okrog 150 milijonov let, je v tem, da je njegovo okostje skorajda v celoti ohranjeno, njegova lobanja pa naj bi bila ena izmed najbolje ohranjenih lobanj med dinozavri nasploh.

Za dinozavrovo okostje, ki meri dobra dva metra v dolžino in kar pet metrov v višino, ocenjujejo, da bodo dobili nekaj več kot milijon evrov, saj, kakor je povedal eden izmed zaposlenih iz dražbene hiše Hotel Drouot, Alexandre Giquello, so zelo redki primerki, ki bi bili tako dobro ohranjeni kot je Barry. Poleg tega pa je že tako ali tako redkost, da se fosili dinozavrov sploh prodajajo. Nekateri strokovnjaki so sicer ostro proti temu, saj se bojijo, da bi določeni primerki odšli za vedno v privatno last.

Kot zanimivost, že aprila letos so na dražbi prodali okostje famoznega tiranozavra, ki pa je bil sestavljen iz več različnih tiranozavrov, cena zanj pa je bila vrtoglavih 5 milijonov evrov. Kakšna bo končna cena za Barrya, pa bomo izvedli čez mesec dni.