Tragedija

Rešil sodelavca, ki je padel v sod z vinom, a plačal z življenjem

M.G.
18. 9. 2023, 17.39
Posodobljeno: 18. 9. 2023, 18.04
Deli članek:

Italijanski vinar Matteo Bettolini je med reševanjem prijatelja, ki je omagal v sodu z vinom, le tega uspel herojsko rešiti, a pri tem je umrl sam.

Vigili del Fuoco (twitter)
Gasilci pred rezervoarji z vinom, v enem izmed njih je preminil nesrečni Marco Bettollini.

Pred nekaj dnevi se je v italijanski vinski kleti Ca'di Rajo v severovzhodni Italiji prepetila nevsakdanja delovna nesreča. Alberto Pin, zaposlen v omenjeni vinarni, je opazil napako na sistemu ogromnega rezervoarju z vinom, zato se je odločil, da vstopi vanj in sam poskuša odpraviti napako. Zaradi velike količine dušikovih plinov, ki se sproščajo med fermentacijo vina je padel in obležal. To je opazil njegov sodelavec in prijatelj Marco Bettollini, ki mu je nesebično priskočil na pomoč, nevedoč, da se spušča v smrt.

Bettolliniju je še uspelo izvleči poškodovanega Pina iz soda, a se je pri tem zaradi strupenih plinov še sam onesvestil in se utopil v luži vina, ki je ostala na dnu rezervoarja, ki sta ga delavca čistila ta dan. Pina so reševalci odpeljali v bolnišnico v Trevisu, kjer so ga uspešno oživljali, a je še vedno v kritičnem stanju, Bettolliniju pa niso več mogli pomagati.

Lastnik vinarne, Simone Cecchetto je povedal, da so vsi pretreseni in žalostni. "Za nas sta bila kot dva brata, dva sinova. Moje misli gredo k njunima družinama in molimo za poškodovanega Alberta, da čimprej okreva."

Glavni tožilec Marco Martani je povedal, da vse predhodne informacije kažejo, da pravzaprav nihče ne bi smel vstopiti v ta sod, saj bi po pravilih morali ob okvari poklicati zunanje podjetje ter uporabljati posebne maske, kar bi tako izkušena delavca morala tudi vedeti. Vse skupaj imajo sicer tudi posneto na varnostnih kamerah, ki pa jih seveda ne želijo dati javnosti.