Bolezni živali

Pasjerejci zaskrbljeni zaradi porasta bruceloze

M.G.
18. 9. 2023, 15.51
Posodobljeno: 18. 9. 2023, 16.10
Deli članek:

Veterinarji iz Združenega kraljestva si želijo, da bi živali testirali za brucelozo pred uvozom v državo.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Bruceloza (brucella canis), imenovana tudi mediteranska, gibraltarska ali malteškabolezen je nalezljiva bolezen sesalcev, ki jo povzročajo bakterije brucele. Razširjena je po vsem svetu, gostitelj bakterije so različne živali - govedo, svinje, ovce, koze, psi, tudi podgane. V Sloveniji je okužba izjemno redka, po navadi je prenešena iz drugih držav.

So pa v minulih mesecih veterinarji v Združenem kraljestvu zaznali precejšen porast te bolezni pri tamkajšnjih psih. Bolezen za samo žival vendarle ni tako nevarna, večji problem je, da bolezen povzroči neplodnost ali splavitev ploda, kar zna biti zelo neugodno za vse, ki se ukvarjajo z vzrejo pasemskih vrst. Veterinarji priporočajo, da vsi, ki se ukvarjajo z vzrejo naredijo preprost krvni test, ki takoj pokaže ali je dotična bakterija pri psu prisotna ali ne. Ker trenutno ni učinkovitega zdravljenja ali cepiva za brucelozo pri psih, je edini praktični način za preprečevanje prenosa pri živali, ki je bila na testu pozitivna, evtanazija.

Nekateri veterinarji že tudi zahtevajo, da bi morali psi, ki so pripeljani iz manj razvitih držav ali držav, kjer je bolezen endemična,  biti testirani za brucelozo, saj se bolezen lahko razširi precej hitro in neopazno.

Prenos bolezni je možen, čeprav izredno redek, tudi na človeka, saj se bolezen širi prek stika z okuženimi tekočinami (urin, izločki, kri, itd.). Pred nekaj leti (leta 2018) je tako bil znan izbruh bruceloze v Bosni, kjer so morali uspavati več kot sto živali, okužilo se je tudi nekaj ljudi.

Pri nam se v glavnem še ne soočamo s to boleznijo, vendarle previdnost ni odveč, še posebej, če ste dobili psa iz tuje države ali če ste s psom potovali v kraje, kjer je bolezen pogostejša.