Podpihovanje nasilja

Obsodbe po napadu "mladih mulcev" na paradi ponosa

G.G./STA
18. 9. 2023, 17.29
Posodobljeno: 18. 9. 2023, 18.03
Deli članek:

V soboto je na Paradi ponosa v Mariboru skupina mlečnozobcev napadla in pretepla aktivista Renata Volkerja. V drugem primeru pa naj bi neznanci zmerjali nekega drugega moškega in vanj metali jajca.

Sašo Bizjak / Večer
"Njima sem pred časom pomagal nesti ogromen plazma TV po Gosposki do doma. Pač pomagaš. Tip ima eno nogo. Dobrota je sirota in take... tudi prav..." je ob fotografiji Večerovega fotografa zapisal Volker.

Volker je moral poiskati pomoč na urgenci. "Bil sem v šoku, saj so me napadli otroci, trinajst, štirinajst, petnajstletniki. Skupina mladih mulcev, pet jih je bilo. Kot učitelj, kot pedagog, kot človek sem jih poskušal držati na distanci in sem si rekel, če se je že moralo zgoditi, dobro, da se je meni. Da se ni to zgodilo mlajši generaciji, kajti jaz sem s temi travmami že opravil. (...) Po tem napadu sem se prvič zavedel, kako se počuti ženska, ki je napadena ali posiljena, in se mora zagovarjati, zakaj je bila ob tej uri na tem mestu, kaj je imela oblečeno, ali je izzivala, ali je res mislila ne, ko je rekla ne," je povedal Volker za Televizijo Slovenija.

Danes je varuh človekovih pravic Peter Svetina ob srečanju s predstavniki društva Parada ponosa in nekaterih drugih nevladnih organizacij obsodil nestrpnost in nasilje na sobotni Paradi ponosa v Mariboru. "Zaskrbljen sem, ker opažam vse več podpihovanja nasilja v različnih segmentih družbe. Toleranco do drugih smo odrasli dolžni ozaveščati že pri najmlajših in tudi z lastnim zgledom, da nam skrb za druge ni tuja. Pomembno je, da v različnih segmentih družbe, vsak na svojem področju, gojimo kulturo strpnosti, spoštovanja in vključevanja", so v sporočilu za javnost po srečanju Svetine s predstavniki Društva Parada ponosa, Amnesty International Slovenije, Društva DIH - Enakopravni pod Mavrico in Zavoda Transfeministične Iniciative TransAkcije v uradu Varuha povzeli njegove besede.

Svetina je prav tako kot nesprejemljivo označil, da kateregakoli posameznika oziroma katerokoli skupino odrivamo na rob družbe in ne upoštevamo njihovih z ustavo zagotovljenih pravic. Ob tem so v uradu še spomnili, da varuh človekovih pravic tudi v svojih letnih poročilih že štiri leta ponavlja priporočilo, naj pristojni pripravijo predlog zakona, ki bo urejal pravno priznanje spola. "Žal naše priporočilo ostaja neuresničeno, delo medresorske delovne skupine pa poteka prepočasi. Pričakujem, da odgovorni čim prej pripravijo predlog zakona in s tem omogočijo, da se bodo lahko vse posameznice in posamezniki v družbi počutili sprejete," je še izpostavil Svetina.