huda nesreča v jordanskem pristanišču

VIDEO: Strupen rumeni plin pognal v beg pristaniške delavce

A.R.
27. 6. 2022, 21.41
Posodobljeno: 27. 6. 2022, 21.58
Deli članek:

Zaradi okvare žerjava je v pristanišču Aqaba ob Rdečem morju v Jordaniji v ozračje začel uhajati smrtonosen plin. Več kot 250 ljudi so zaradi zastrupitve nemudoma morali odpeljati v bolnišnico, vsaj 10 pa jih je strupena snov ubila.

twitter / @arabnews
Število smrtnih žrtev narašča iz minute v minuto

Po poročanju lokalnega medija Roya News sta med ranjenimi, od katerih so v bolnišnici zadržali okoli 200 ljudi, le dva v kritičnem stanju število smrtnih žrtev pa iz minute v minuto še narašča.

Do nesreče je danes prišlo, ko je žerjav nepravilno spustil strupeni tovor, da je ta z višine padel na ladjo, zaradi udarca pa se je iz zabojnika kmalu pokadil dim izrazito svetlorumene barve in prisotne pognal v iskanje zavetja. Vsebina zabojnika v vseh virih ni potrjena, po pisanju britanskega The Guardian pa naj bi šlo za klor – plin, ki je bil kot bojni strup najprej uporabljen med prvo svetovno vojno. v zabojniku naj bi bilo 25 ton te snovi.

Po nesreči je nacionalna televizija izdala opozorilo za prebivalce mesta Akaba, ki je od pristanišča oddaljeno 16km, naj zaprejo vsa okna in vrata. Ravno tako so zaradi nevarnosti zastrupitve ozračja lokalne oblasti izpraznile 7km oddaljeno plažo, ki je v teh dneh priljubljena turistična destinacija, poroča BBC.

»Vlada je že oblikovala skupino pod vodstvom notranjega ministra, ki bo preiskala nesrečo in sprejela potrebne ukrepe,« je po poročanju STA dejal predstavnik jordanske vlade Faisal al Šabul. Pristanišče Akaba je sicer edini pomorski terminal v državi in ključna tranzitna točka za velik del jordanskega uvoza in izvoza.