Vse prej kot običajna ponudba

Študentsko delo: od cepljenja kokoši do rednega uživanja jogurta

Sara Strk
27. 6. 2022, 19.33
Deli članek:

Marsikdo lahko ponosno zatrdi, da je nekaj dodatnega denarja zaslužil s študentskim delom. Medtem ko večina mladih prvo zaposlitev išče v gostinskih lokalih in turizmu, se drugi odločajo za nekoliko nenavadnejša dela.

sta
Na strani e-Študentskega servisa se je znašel razpis za cepljenje kokoši na kokošji farmi.

Trenutna povprečna urna postavka za študentsko delo znaša 7,3 €/h bruto (6,17 €/h neto). Najbolje plačana dela so tista, ki zahtevajo določeno znanje: poučevanje, inštruiranje od 10,8 €/bruto dalje, vaditelji in trenerji plavanja od 11 €/h bruto dalje, računalništvo in programiranje od 11 €/h bruto dalje, selitve od 9,4 €/h bruto dalje.

Mnogim mladim so so začele poletne počitnice, s tem pa tudi iskanje študentskega dela, ki ga mladi želijo opravljati v prihajajočih poletnih mesecih. Na e-Študentskem servisu trenutno beležijo rekordno ponudbo del, objavljenih je namreč več kot 5600. Mladim je torej na voljo velika izbira, kot poudarjajo na Študentskem servisu, pa so bolj zaželena tista dela, ki so najbolje plačana, se opravljajo pri uglednih delodajalcih in predvsem strokovna dela v smeri šolanja, ki prinašajo izkušnje, kompetence in vodijo do morebitne redne zaposlitve. Prevladujejo predvsem dela v prodaji in delo s strankami, strokovna dela z različnih področij (računalništvo in programiranje, elektrotehnična dela, projektiranje, prevajanje, digitalni marketing), dela v gostinstvu in turizmu, fizična dela (vrtnarska dela, pakiranje, deklariranje). Med ponudbo prostih del pa na servisu prejmejo tudi ponudbe tako imenovanih nenavadnih del oziroma del, ki so zaradi svoje narave ali zahtevanih pogojev posebna.

Vožnja tricikla, vrtenje kolesa sreče ...

V zadnjih letih so na Študentskem servisu objavili razpis za kar nekaj del, ki nekoliko odstopajo od klasične ponudbe:

1. Kovanje kovancev v kovnici: Izdelava in prodaja turističnih kovancev, postavitev in shranjevanje preše, izdelava kovancev. Prisoten je srednjeveško oblečen pomočnik, ki pomaga ali odtisne kovanec. 

2. Vrtenje kolesa sreče in podeljevanje nagrad v maskoti

3. Cepljenje kokoši na kokošji farmi

4. Vožnja promocijskega tricikla po vnaprej določenih lokacijah v poletnih mesecih. Zahteva se spretnost, agilnost, zanesljivost. 

5. Sodelovanje v raziskavi: Pogoj je starost nad 18 let, moški spol, pa tudi redno uživanje jogurta večkrat na teden.

6. Pastir: čuvanje domačih živali, skrb za krave na paši

7. Solinar: delo v solinah

8. Delo s konji: hlevar v centru za konje s posebnimi potrebami

9. Sprehajanje psov

10. Maskota veverice

Dela so običajno dobro plačana, z nadpovprečno urno postavko, ki znaša 7,3 evra na uro bruto (6,14 evra na uro neto), seveda pa zaradi specifičnega dela in posebnih znanj, ki jih delodajalci zahtevajo v nekaterih primerih, na e-Študentskem servisu zanje ne beležijo velikega povpraševanja. Kot poudarjajo, se v zadnjem času srečujejo z mladimi, ki si želijo delo vplivneža, modela ali celo čarovnika, vendar je takšnih ponudb za delo zelo malo.

Anja Čop, Jadran Rusjan
Pomoč študentov so iskali tudi v solinah.

Kakšnega dela si želijo mladi

Ponudb za nenavadna dela torej ne manjka. Kakšne želje pri iskanju dela pa imajo mladi? Letos so na e-Študentskem servisu izvedli anketo, v kateri so spraševali dijake in študente, kaj je njihov sanjski poklic. Mladi so omenjali predvsem poklice, kjer lahko delo opravljajo od doma (trgovanje s kriptovalutami, IT, retuširanje fotografij za modno industrijo …), in poklice, ki omogočajo potovanje po svetu (fotograf, vodja turističnega podjetja, učitelj surfanja v tujini, lastnik nepremičnin airbnb).

Mnogi se bodo na karierni poti seveda odločili za drugo smer, nas pa, glede na odgovore, v prihodnosti zagotovo čaka kar nekaj poklicev, ki se nam dandanes zdijo nenavadni. Prav tako lahko pričakujemo zaposlitve, ki jih bodo mladi lahko opravljali kar z domačega kavča.