Nova služba

Šefico NPU le še podpis loči od bajne plače

Primož Cirman, Tomaž Modic, Vesna Vuković/Necenzurirano.si
27. 6. 2022, 18.33
Deli članek:

Čeprav je revizija ugotovila, da Tomaž Kokot ni izpolnjeval pogojev za imenovanje na položaj generalnega direktorja Pošte Slovenije, političnemu kadrovanju v tej državni družbi ni videti konca.

Bobo
Grah Lazarjevo na Pošti čaka bajna plača.

Generalnemu direktorju Pošte Slovenije Tomažu Kokotu so dnevi na položaju očitno šteti. Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH), krovnega upravljavca premoženja države, bo predvidoma jutri razpravljal o ugotovitvah revizorjev, da Kokot ni izpolnjeval enega od pogojev za imenovanje na ta položaj. Nima namreč pet let izkušenj na vodstvenih položajih v velikih podjetjih, ki jih je zahteval razpis.

Kokota, sicer člana SDS, je za generalnega direktorja Pošte Slovenije po več mesecev trajajočih poskusih februarja letos imenoval nadzorni svet, ki ga vodi njegov strankarski kolega Ervin Renko, bratranec generalnega sekretarja SDS Boruta Dolanca. Ali so revizorji ugotovili, da pri tem nadzorniki niso ravnali s potrebno skrbnostjo, kar bi lahko bil razlog za njihov odpoklic, uradno ni mogoče izvedeti. Toda po naših informacijah naj bi na SDH zaradi številnih informacij o spornem dogajanju razmišljali tudi o uvedbi revizije poslovanja Pošte Slovenije v obdobju, ko jo vodi Kokot.

Kljub vsemu dogajanju političnemu kadrovanju v tej državni družbi, ki zaposluje več kot 5500 ljudi, ni videti konca. Po naših informacijah je namreč na Pošti Slovenije vse pripravljeno za zaposlitev dveh pomembnih kadrov nekdanje oblasti. To sta vodja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Petra Grah Lazar in nekdanji direktor javne agencije Spirit Tomaž Kostanjevec, ki je vrsto let veljal za izbranca nekdanjega ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška.

Koliko bo znašala plača Petre Grah Lazar

Že konec maja so na Necenzurirano.si razkrili, da si Petra Grah Lazar še pred uradno zamenjavo vlade, ki je direktorja policije Antona Olaja na poznejši prvi seji zamenjala z Boštjanom Lindavom, ureja službo na Pošti Slovenije. Medtem ko je novi prvi mož policije v prvi polovici junija odredil nadzor nad delom NPU, so njegovo direktorico na Pošti Slovenije izbrali kot najprimernejšo kandidatko na razpisu. Po neuradnih informacijah naj bi zasedla delovno mesto strokovnega koordinatorja specialista, od koder bi jo nato premestili na položaj direktorice za korporativno varnost in integriteto.

Njena mesečna plača naj bi v skupaj z dodatki znašala več kot 4000 evrov neto. Za primerjavo: kot vodja NPU je Petra Grah Lazar aprila letos prejela skoraj pet tisoč evrov bruto, pri čemer ji je nekdanje vodstvo policije še kot vršilki dolžnosti plačo zvišalo za pet plačnih razredov oziroma 330 evrov neto. Kot smo izvedeli, na pogodbi o zaposlitvi na Pošti Slovenije manjka le še njen podpis. To posledično pomeni, da bi lahko s položaja vodje NPU odšla, še preden bodo znane ugotovitve nadzora na področjih odkrivanja in preiskovanja kriminalitete ter organizacijskih zadev.

Kot je znano, je vrh policije nadzor odredil zaradi razjasnitve navedb o nepravilnostih pri več preiskavah, tudi tistih, ki so povezane z nabavo zaščitne opreme. Na čelo NPU je bila Petra Grah Lazar imenovana jeseni 2020, po mesecih kadrovskih čistk. Pred tem je začasni direktor NPU Igor Lamberger zaupanje SDS izgubil prav zaradi hišnih preiskav pri tedanjem ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku zaradi nabave ventilatorjev. Že takrat je Grah Lazarjeva javno priznala, da pozna Roka Snežiča, osebnega prijatelja Janeza Janše in osumljenca v mednarodni preiskavi domnevnega pranja denarja. V času, ko je prevzela vodenje NPU, so njegovi kriminalisti vodili preiskavo zoper še eno članico nekdanje vlade: nekdanjo ministrico za kmetijstvo Aleksandro Pivec, pozneje predsednico stranke Naša dežela, ki je pred zadnjimi volitvami veljala za satelit SDS.  

Bobo
Nekdanji direktor javne agencije Spirit Tomaž Kostanjevec.

Glasoval za Kokota, nato ga je Pošta izbrala na razpisu

Na zelo podoben način si je dobro plačano službo na Pošti Slovenije zagotovil Tomaž Kostanjevec. Kar je še pomembnejše, Kostanjevec je bil tudi član nadzornega sveta Pošte Slovenije, ko je ta februarja letos izbral Kokota za vodenje družbe s polnim mandatom.

Po naših informacijah so bili takrat štirje nadzorniki za Kokotovo imenovanje, štirje pa proti, med njimi tudi predstavniki zaposlenih. Na koncu je prevladal glas predsednika nadzornega sveta Ervina Renka, med tistimi, ki so glasovali za Kokota, pa je bil po naših informacijah tudi Kostanjevec. Zaradi tega naj bi se sprl s Počivalškom, saj naj bi ta pričakoval, da bo glasoval proti Kokotu. Toda Kostanjevec, ki je po sporu z ministrom odstopil kot direktor Spirita, je imel že druge načrte.

Že takrat so se namreč v javnosti pojavile govorice, da se je v zameno za podporo Kokotovemu imenovanju dogovoril za novo službo na Pošti Slovenije. Na Pošti Slovenije so pozneje res objavili razpis za delovno mesto strokovnega koordinatorja specialista, na katerega se je prijavil tudi Kostanjevec in bil izbran kot najboljši kandidat. Po besedah naših virov naj bi ga nato premestili na položaj direktorja nabave, kjer bi imel zagotovljeno bistveno višjo plačo. Ta naj bi skupaj z dodatki znašala več kot 4000 evrov neto. Tudi v tem primeru naj bi pod pogodbo o zaposlitvi manjkal le še njegov podpis.

Si je premislil zaradi napovedane revizije?

Toda zdaj naj bi se zgodil preobrat, saj si je Kostanjevec zaradi medijske pozornosti in predvsem informacij o revizij SDH očitno premislil. »Ne bom se zaposlil na Pošti Slovenije,« nam je zatrdil v petek in nas prepričeval, da te informacije ne držijo. »Sem na zavodu za zaposlovanje,« je vztrajal. Nato nam je le priznal, da se je prijavil na razpis Pošte Slovenije in da ga je komisija tudi izbrala. Vendar pogodbe ne bo podpisal, je zagotovil.

Pošta Slovenije sicer že od nekdaj velja za kadrovsko trdnjavo SDS, kjer službo dobijo zaslužni kadri in njihovi sorodniki. Kokot je to tradicijo nadaljeval. Lani se je v družbi zaposlila partnerica nekdanjega ministra za pravosodje Marjana Dikaučiča, ki je napredovala do položaja direktorice oddelka korporativne integritete. V pravnem oddelku je službo dobila kandidatka SDS na parlamentarnih volitvah Barbara Klajderič. Obenem so na Pošti Slovenije počistili s kadri, ki so bili kakorkoli povezani s strankami nekdanje opozicije ali prejšnjim poslovodstvom.