Za pripojitev stranke SAB je glasovalo 92 odstotkov članstva Gibanja Svoboda, nasprotovali so trije odstotki članstva. Za pripojitev stranke LMŠ je glasovalo 93 odstotkov članov Gibanja Svoboda, nasprotovalo pa sta ji dva odstotka, so sporočili iz stranke.

Članstvo LMŠ in SAB je zeleno luč združitvi s stranko premiera Roberta Goloba že prižgalo. Z današnjo seznanitvijo članov najvišjega organa Gibanja Svoboda pa so stekli še zadnji koraki, preden bosta stranki nekdanjih premierja in premierke tudi formalno ugasnili.

Gibanje Svoboda bo postalo pravni naslednik LMŠ in SAB

Poleg članstva bo Gibanje Svoboda dobilo še njune lokalne odbore ter evropska poslanca LMŠ Ireno Jovevo in Klemna Grošlja. LMŠ in SAB bosta v združeno stranko prispevali tudi proračunska sredstva, ki jih zakonodaja omogoča strankam, ki so na volitvah dosegle najmanj en odstotek glasov.

Formalno združitev strank je sicer pričakovati v prvi polovici julija, združitveni kongres pa po napovedih prvakov vseh treh strank pred jesenskimi lokalnimi volitvami.

Verjetna podpora stranke predsedniški kandidatki Marti Kos 

Razprava je na kongresu tekla tudi o lokalnih in predsedniških volitvah. Uradno izjavo za javnost po kongresu stranke, ki je bila sicer predvidena danes ob 18.uri, bo Golob dal jutri. Ob tem se mu bo pridružila tudi podpredsednica stranke mag. Marta Kos, skupaj pa bosta dala izjavo tako o sklepih digitalnega kongresa kot kandidaturi za predsednico države. Golob je sicer v današnji izjavi za medije pred kongresom ocenil, da je Kosova najboljša kandidatka za predsednico republike. V skladu s statutom stranke pa bosta končno odločitev o kandidaturi sprejela izvršni odbor in svet stranke.