napad na kapitol

Giuliani trdi, da je bil trezen, ko je Trumpu svetoval razglasitev zmage

A.R./STA
14. 6. 2022, 21.19
Posodobljeno: 14. 6. 2022, 21.30
Deli članek:

Nekdanji župan New Yorka, ki je leta 2020 igral vlogo odvetnika nekdanjega predsednika Donalda Trumpa, je danes odločno zanikal navedbe Trumpovih svetovalcev, da je bil na volilno noč v Beli hiši pijan, ko je Trumpu svetoval, naj razglasi zmago na volitvah. To je sprožilo burne komentarje na družbenih medijih.

Profimedia
Rudy Giuliani

Nekdanji Trumpov svetovalec Jason Miller in nekdanji šef Trumpove kampanje Bill Stepien sta odboru, ki preiskuje ozadje napada na kongres 6. januarja lani, pod prisego povedala, da je bil Rudy Giuliani pijan, ko je Trumpu svetoval, naj ne čaka na izide volitev, ampak gre v javnost in razglasi zmago.

Trump je potem to tudi storil in v nadaljevanju glede volitev sprejemal le še nasvete tistih, ki po Stepienovih besedah niso spadali v skupino »normalnih«. Slednji so mu namreč razlagali, da je volitve proti Joeju Bidnu izgubil pošteno, saj ni nobenih dokazov o kakšnih bistvenih volilnih prevarah, ki bi spremenile izid volitev.

Trump je potem raje sprejel teorije, kot je ta, da je že nekaj let mrtvi Hugo Chavez iz Venezuele priredil volilne stroje za Bidna. Sprejel je tudi teorije o odlaganju glasovnic v zadnjih trenutkih, čeprav je šlo vsepovsod za normalne procese, kar mu je razložil tudi nekdanji pravosodni minister Bill Barr.

Vendar pa Giuliani vztraja pri svoji verziji dogodkov. Tako se je v twitu že odzval na pričanji Millerja in Steppiena ter ju razglasil za »nezaslišano laž«, o volilni noči pa še zapisal, da ga je »razburilo dejstvo, kako da [Miller in Steppien] nista pričakovala množične goljufije«, kar naj bi rezultati ameriških predsedniških volitev bili. V istem zapisu pa je še poudaril, da je »tistega večera alkohol odločno zavrnil«.

Če je Giuliani trditev o ukradenih volitvah postavil pri polni ali vsaj trezni zavesti, kot trdi zdaj, pa je iz njegovega nedavnega pričanja po poročanju portala Nymag videti, da v to trditev sam še vedno tudi verjame.

Giulianiju pa so uporabniki družbenih medijev, potem ko je danes zagotovil, da je bil povsem trezen, ker je pil le dietno pepsi colo svetovali, naj raje pove, da je bil pijan in s tem neprišteven, da ga ne bodo mogli kazensko preganjati zaradi zarote za spreminjanje volilnih izidov.