Doma nasilen, na cesti poskušal ubiti voznika

Matjaž namenoma trčil v clia, da bi ga potisnil v prepad

Ana Cukijati / Primorske novice
14. 6. 2022, 19.45
Deli članek:

Januarska grozljivka v Baški grapi, ko je 38-letni domačin Matjaž Eržen s kombijem želel s ceste v prepad zriniti Gorenjca v cliu, bo svoj epilog kmalu dobila na sodišču.

Primorske novice
Matjaž Eržen je dejanja obžaloval.

Bilo je drugega januarja letos, ko je 38-letni Matjaž Eržen okoli pol šestih popoldne v Baški grapi s svojo vožnjo poskrbel za filmske prizore. Le da v tem primeru ni šlo za snemanje filma, temveč grozljivko, ki se bo kmalu zaključila na sodišču.

Kot je opisal oškodovanec, 51-letni Gorenjec Daniel C., se je tistega dne s cliom ustavil ob lokalni cesti med Bukovim in Grahovim ob Bači. Bil je sredi gozda, v bližini ni bilo stanovanjskih hiš. Voznik kombija se je sprva le ustavil ob cliu in ga pogledal, nato pa speljal naprej, obrnil in se vrnil. Izstopil je iz avta in se napotil proti cliu. »Bil sem v šoku,« je povedal Gorenjec. »Nisem razumel, zakaj sem nekoga zmotil, da je pripeljal s tako 'brzino' in s tako energijo. To ni bilo logično. Samo speljal sem, ker sem mislil, da je hotel odpreti vrata.«

Na ravnini ga je s kombijem potiskal naprej

Po vijugasti in slabi cesti je nato odpeljal v smeri Grahovega ob Bači. Kmalu je za seboj zagledal isti kombi, ki se mu je z vso hitrostjo približeval. Dotaknil se je zadnjega dela clia, zato je pospešil, saj je vedel, da se bo kombi z vso silo zaletel vanj, če se bo ustavil. Kombiju je clia uspelo dohiteti in vanj še dvakrat narahlo trčiti. »Na ravnini pa me je kombi začel potiskati,« se je spominjal in dodal, da je to trajalo okoli sto metrov. Sledil je še en ovinek. Začel je močno zavirati, da z avtom ne bi padel v prepad. Z avtom je zapeljal na skrajno levo stran ceste in trčil v podporni zid na levi strani.

Po trku je voznik kombija zelo tesno zapeljal ob avtomobilu in ga podrsal po vsej desni bočni strani, nato pa odpeljal naprej. Gorenjec ne dvomi, da ga je domačin tedaj hotel ubiti, saj se je po njegovih besedah clia večkrat »čisto na rahlo dotaknil in porinil« na način, da na nobenem vozilu ne bi nastale poškodbe. V primeru, da bi s cliom zgrmel s ceste, pa bi lahko bilo videti kot nesreča.

Primorske novice
Policisti so ga odpeljali na oddelek forenzične psihiatrije.

Nekdanji partnerici grozil z nožem

Kombi je odpeljal naprej, prav tako pretresen Gorenjec, ki je kmalu ustavil avto, vzel ključe in mobilni telefon, ter stekel v gozd po hribu navzgor. »Vse, kar sem želel, je bilo, da si rešim življenje. Nikoli še nisem doživel česa podobnega,« je razložil 51-letnik. Na varnem je poklical policijo, h cliu pa se je vrnil tudi Eržen, ki je po vpitju razbil steklo zadnjih desnih vrat avtomobila, iz notranjosti vzel tablični računalnik in ga vrgel v bližnjo grapo. Kot je zatrdil oškodovanec, voznika kombija ni poznal in ga je tisti dan prvič srečal. Policisti so 38-letnika, ki že več let trpi zaradi zdravstvenih težav, naslednjega jutra v enem od naselij v Baški grapi prijeli in ga odpeljali v pripor v enoto za forenzično psihiatrijo mariborskega kliničnega centra.

Črna magija

Nedavno so mu zaradi poskusa uboja začeli soditi na novogoriškem okrožnem sodišču. Tožilstvo je v obtožnico pripisalo še štiri kazniva dejanja. Oče dveh otrok naj bi tako nekdanji partnerici 17. novembra lani zagrozil z večjim lovskim nožem. »Ima fiksne ideje, da sem se pečala s policaji. Da izvajam črno magijo nad njim,« je povedala žrtev. Imel naj bi tudi preganjavice, da mu nekdo sledi, tudi z dronom.

Neprišteven nad domače in tujca

Tožilka Marta Durnik Vukelič je vložila predlog za izrek varnostnega ukrepa, saj naj bi poskus uboja, poškodovanje tuje stvari (nekdanjemu tastu je odtrgal tri lesene deske na ograji terase), lahko telesno poškodbo (nekdanji tašči je z brco prelomil tri rebra) in grožnje (proti nekdanji partnerici in staršem) storil neprišteven. Eržen je sicer vsa dejanja obžaloval, glede januarskega dogodka pa je dejal, da je zagledal čuden avtomobil s kranjsko registracijo in se je ustrašil, da bo voznik kaj naredil njemu in otrokoma. Hotel naj bi ga le vprašati, kaj bi rad, a ker mu je pobegnil, mu je sledil.