Preiskava ameriške vojske je odkrila, da so bile civilne žrtve postranska škoda in ne tarča, potem ko je v zračnem napadu leta 2019 v Siriji ugasnilo na ducate življenj.

Preiskava je bila sprožena po objavi poročila v publikaciji New York Times. V poročilu je bilo ameriški vojski očitano prikrivanje napada na položaj Islamske države.

So pa bile v preiskavi odkrite številne pomanjkljivosti glede odobritev na več ravneh, kar je povzročilo zamude pri poročanju.

Različne ocene

Koalicija pod vodstvom Združenih držav Amerike, ki se je borila proti Islamski državi, je v zračnih napadih v Iraku in Siriji od leta 2014 po njenih podatkih pokončala 1417 civilistov. Vendar pa Airwars, ki spremlja in arhivira mednarodno zračno vojno proti Islamski državi in drugim skupinam v Iraku ocenjuje, da je v napadih umrlo med 8192 in 13.244 civilistov.

Omenjeni zračni napad se je zgodil 18. marca v mestu Baghuz, zadnji postojanki Islamske države, potem ko so Sirske demokratične sile po bojih s pripadniki Islamske države zaprosile za zračno podporo. Američani so dobili več informacij, da na lokaciji ni civilistov, ki pa so se pozneje izkazale za napačne. Tako je bilo zadeto taborišče, v katerega so se zatekle ženske, otroci, ujetniki Islamske države in ranjenci. Ubitih je bilo približno 70 ljudi, je poročal New York Times.

Pentagon pa razpolaga z drugačnimi podatki. Ubitih naj bi bilo 52 sovražnih borcev, tudi en otrok ter štirje civilisti – ženska in trije otroci. Še 15 civilistov, 11 žensk in štirje otroci, je bilo ranjenih.