Obdržal bo pokojnino

Nekdanji nemški kancler se ni odrekel svojim povezavam s Putinom

A.R.
18. 5. 2022, 13.43
Posodobljeno: 18. 5. 2022, 15.15
Deli članek:

Nekdanji nemški kancler Gerhard Schröder se sooča z ostrimi kritikami zaradi njegovih vezi z Rusijo. V stranki si ga ne želijo več, na vladi pa je že predlog za odvzem nekaterih - a ne vseh - privilegijev.

Profimedia
Gerhard Schröder in Vladmir Putin leta 2004 v Hanovru.

Schröder se ni želel odreči visokim in dobro plačanim položajem v ruskih energetskih gigantih Rosneft in Gazprom ter pri plinovodih Severni tok 1 in 2, čeprav ga je k odstopu z njih med drugim pozval sedanji kancler in strankarski kolega Olaf Scholz. Kritike so nanj letele tudi med socialdemokrati, vodstvo stranke pa ga je že pozvalo k izstopu, so zapisali na STA.

Odzvala pa se je že nemška vlada in v obravnavo predala predlog, da Schröderju vzamejo pisarniške prostore v Berlinu, ki imajo v tem primeru še simbolen položaj, saj se nahajajo v bližini ruske ambasade. Kot so zapisali v tabloidu Bild, naj bi izguba prostorov davkoplačevalcem privarčevala nekaj manj kot pol milijona letno, vseeno pa bo nekdanji kancler lahko obdržal druge privilegije, kot sta posebno varovanje in pokojnina v višini 8300 evrov mesečno. Konzervativci iz opozicije so sicer želeli, da mu odvzamejo tudi to.

Schröder uradno prav tako nikoli ni obsodil Putinovega napada Ukrajine, v intervjuju, ki ga je prejšnji mesec dal za New York Times, pa se je kakršnemukoli distanciranju do ruskega predsednika Vladimirja Putina še na glas odpovedal. Schröderjeve vezi z Rusijo pa, kot še poroča STA, niso uradni razlog za ukinitev privilegijev.