Onemogočeno hitro oblikovanje vlade?

SDS predlaga kar dva referenduma, Prednik pravi, da gre za nagajanje

STA/M.U.
18. 5. 2022, 12.32
Posodobljeno: 18. 5. 2022, 15.02
Deli članek:

V SDS namreč nasprotujejo večanju števila ministrstev, po besedah vodje poslancev SDS Danijela Krivca pa želijo vladi omogočiti več časa za razmislek o sestavi vlade. Vložili so predlog za razpis posvetovalnega referenduma o predlogu sprememb zakona o vladi, kmalu zatem pa še predlog za posvetovalni referendum o spremembah zakona o RTVS.

STA
Janez Janša in Danijel Krivec

Po predlogu zakona bi nova vlada imela 19 ministrstev in en vladni urad, kar bo po mnenju na novo nastajajoče koalicije, ki jo bodo, kot kaže, sestavljale Gibanje Svoboda, SD in Levica pripomoglo k večji učinkovitosti in odzivnosti.

Vodja poslancev SD Jani Prednik je današnji manever SDS označil za evidentno nagajanje, po njegovih besedah pa se na tak način negira tudi volja ljudstva, ki je na aprilskih državnozborskih volitvah "izrazilo ne takšni politiki". Prednik poudarja, da ima vsaka nastajajoča koalicija možnost sama sestaviti vlado, izbrati število ministrstev in zastaviti pot, po kateri bo šla, čemur da je namenjenih tudi prvih 100 dni vladanja. "Trenutna opozicija pa nagaja in že v začetku kaže svoj način delovanja v štirih letih, kar je za nas nesprejemljivo in verjetno s tem kažejo, da so nezadovoljni z volitvami in tudi rezultatom, a se bodo morali prej ko slej s tem sprijazniti," je poudaril.

Onemogočeno hitro oblikovanje vlade?

Kako bo vložitev predloga za razpis posvetovalnega referenduma vplivala na zastavljeno časovnico oblikovanja nove vlade, ki jo želi levosredinski trojček želi sestaviti do 3. junija, za zdaj še ni povsem jasno. Pred glasovanjem DZ o predlogu za razpis referenduma mora namreč preteči 30 dni, šele po zavrnitvi predloga za referendum pa je mogoče glasovanje o predlogu zakona.

Po Prednikovih besedah bi se tako vlada lahko sestavila kasneje oziroma bi se lahko sestavila po zdajšnjem zakonu o vladi, nato pa bi po sprejetju novega zakona o vladi "ministrstva dopolnili". Možnost, da bi na predsednika republike Boruta Pahorja naslovili prošnjo, da predlog za mandatarja v DZ pošlje kasneje kot načrtovano, po Prednikovi oceni ni verjetna, DZ bi tako o kandidatu za mandatarja lahko glasoval že prihodnjo sredo, nato pa bodo stekli nadaljnji postopki za oblikovanje nove vlade.

"To je nekaj podobnega kot tistih 33 zakonskih predlogov, s katerimi so se praktično drenjali na vložišču v DZ," pa je dejala poslanka Gibanja Svoboda Mojca Šetinc Pašek. Po njenem mnenju je to, "kaj pomeni tovrstno proceduralno nagajanje", vprašanje tudi za kakšnega ustavnega pravnika. 

Po predlogu zakona bi nova vlada imela 19 ministrstev in en vladni urad, kar bo po mnenju na novo nastajajoče koalicije, ki jo bodo, kot kaže, sestavljale Gibanje Svoboda, SD in Levica pripomoglo k večji učinkovitosti in odzivnosti.

Vlado bi sicer po predlogu na novo nastajajoče koalicije sestavljala ministrstvo za finance, ministrstvo za zdravje, ministrstvo za zunanje in evropske zadeve, ministrstvo za notranje zadeve, ministrstvo za obrambo, ministrstvo za pravosodje, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ministrstvo za solidarno prihodnost, ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, ministrstvo za javno upravo, ministrstvo za varstvo narave in prostor, ministrstvo za podnebje in energijo, ministrstvo za vzgojo in šolstvo, ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije, ministrstvo za infrastrukturo, ministrstvo za digitalno preobrazbo, ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj in ministrstvo za kulturo. Poleg 19 ministrstev bo del vlade še urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.