Neodvisna preiskava

Izraelci bi zaradi ubite novinarke preiskovali kar sami sebe

A.R.
18. 5. 2022, 12.42
Posodobljeno: 18. 5. 2022, 12.58
Deli članek:

Smrt ameriške novinarke palestinskega rodu, ki je bila pred enim tednom ubita v izraelski raciji v palestinskem begunskem taborišču v Dženinu, še vedno odmeva tako v medijih kot politiki.

Profimedia
Ena od mnogih žalnih slovesnosti, ki seže cel teden vrstijo v arabskem svetu

Širin Abu Akleh, priljubljena Al Jazeerina poročevalka, ki je področje Palestine pokrivala dobri dve desetletji, je med dogajanjem prejšnji teden po poročanju njenega novinarskega kolega nosila jasno izpostavljene novinarske oznake. Kljub temu je bila ustreljena v glavo, v kasnejših odzivih pa so izraelci skušali za njeno smrt okriviti neprevidnega palestinskega strelca, čeprav po pričevanju nekaterih očividcev palestninskih borcev v tistem času ni bilo na kraju dogajanja.

Njeni kolegi za uboj zato krivijo izraelske vojake, izraelskie sile pa so na novinarkinem pogrebu prejšnji teden poskrbele še za nasilni incident, ki ga je po poročanju tednika The Week pred dnevi že obsodil vrh Vatikana. Čeprav je Izaelska vlada takoj po uboju pozvala k »neodvisni« preiskavi, je jasno, da se Izraelci predvsem želijo oprati krivde za odmevno nasilje.

Pri tem jim ob strani stojijo tudi ZDA, saj je ameriški predsednik Joe Biden kmalu po dogodku ravno tako pozval k preiskavi, a z uradnim stališčem, da uživa država Izrael zaupanje ZDA pri vodenju preiskave. Izraelci naj bi tako, kot so bili neposredni pri Al Jazeeri, preiskoval samega sebe. »Danes je jasno, da Združene države ne delujejo v dobro svojih državljanov. Širin je bila ameriška državljanka, a oblasti česa več kot verbalne obsodbe niso pripravljene storiti, kar je žalostno«, je za Al Jazeero včeraj na žalni slovesnosti v Washingtonu povedala obiskovalka.

Ameriški zagovorniki za pravice palestincev so pri tem pozvali ZDA, da prekine svojo finančno podporo Izraeski vojski, članica kongresa Rashida Tlaib pa se je zavzela za preiskavo, ki bi dejansko bila neodvisna od Izraelcev.