Človekove pravice v Turčiji

Turški državni tožilec želi prepovedati skupino, ki se bori proti femicidu

A.R./STA
15. 4. 2022, 15.12
Posodobljeno: 15. 4. 2022, 15.36
Deli članek:

Turška aktivistična orgnaizacija Ustavimo umore žensk se sooča z očitki moralnega prekrška, zaradi katerih jim državni tožilec grozi s prepovedjo delovanja.

Reuters
V Turčiji protesti zaradi poskusa prepovedi organizacije proti femicidu

Turški državni tožilec želi prepovedati eno največjih skupin za pravice žensk v državi z imenom Ustavimo umore žensk zaradi ravnanja, ki naj bi bilo »v nasprotju z moralo«, so sporočili iz te skupine in obsodili težnjo po zatiranju javnega mnenja. »Gre za organiziran napad na vse demokratične skupine v Turčiji,« je dejala vodja skupine Fidan Ataselim.

Skupina z imenom Ustavimo umore žensk od leta 2010 dokumentira nasilje nad ženskami v Turčiji. Samo v letu 2021 je v Turčiji zabeležila 280 primerov femicida, v prvih treh mesecih leta 2022 pa je bilo ubitih že 73 žensk. Zaradi ravnanj državnega tožilca je skupina sedaj soočena z možnostjo prepovedi delovanja po prejemu pritožbe zaradi »nemoralnega vedenja« skupine, je še povedala Ataselim.

V pritožbah je bilo skupini očitano, da skuša uničiti družinske strukture »pod krinko zaščite pravic žensk«. Ataselim še dodaja, da to potezo razume kot del stalnih naporov vlade, da bi ustrahovala skupine za človekove pravice in polarizirala družbo, pri čemer je omenila tudi lansko odločitev o umiku Turčije iz Istanbulske konvencije o pravicah žensk. Skupina je v izjavi obtožbe zavrnila kot »nezakonite in neutemeljene« ter obljubila, da bo še naprej branila ženske in njihove pravice.

Poslanci turških opozicijskih strank in aktivisti so na družbenih omrežjih obsodili razvoj dogodkov, skupina pa je pozvala k protestom, ki naj bi konec tedna potekali v 23 mestih in pokrajinah, vključno z Istanbulom.