Zapleti pri sodni obravnavi Dremlja in Lluka

Obtožena zanikata krivdo pri nezakonitih poslih Telekoma na Kosovu

A.R:/STA
15. 4. 2022, 13.11
Posodobljeno: 15. 4. 2022, 13.15
Deli članek:

Nekdanji prvi mož Telekoma Slovenije Bojan Dremelj in poslovnež s Kosova Ekrem Lluka na današnjem predobravnavnem naroku nista priznala krivde za očitano zlorabo položaja v poslih na Kosovu. Narok se bo nadaljeval maja, ko se bo o očitkih lahko izrekel še nekdanji član Telekomove uprave Dušan Mitič.

STA
Telekom Slovenije

Mitiča danes na Okrožno sodišče v Ljubljani ni bilo, zato je predsednik senata Gorazd Fabjančič nadaljevanje predobravnavnega naroka napovedal za 6. maja. Dremljeva in Llukova obramba se je danes pridružila ugovoru Mitičeve obrambe na odgovor tožilstva glede predloga o zastaranju postopka. Predlagajo, naj se sodišče o tem izreče pred začetkom glavne obravnave. Sporni naj bi bili posli, povezani z razpisom za koncesijo za mobilnega operaterja na Kosovu iz leta 2007, ker naj bi bili vnaprej dogovorjeni, ter prodaja in nakup deleža v družbi Ipko.net, ki se je odvila med letoma 2007 in 2009. Pri tem je Mitič obtožen le pomoči pri izpeljavi kaznivega ravnanja.

Očitana kazniva dejanja iz obtožnice so se po navedbah obrambe končala v letu 2007 in pred uveljavitvijo sprememb kazenskega zakonika leta 2009, zato je po njihovem prišlo do zastaranja. Tožilstvo pa meni, da so obdolženi očitana kazniva dejanja dokončali konec leta 2009, zato ni zastaranja in bo to nastopilo leta 2029.

Dremljeva in Llukova obramba je danes med drugim predlagala, naj se določene oz. vse priče iz preiskave zasliši znova, Dremljev odvetnik pa je predlagal še, naj se zasliši Borisa Nemšiča, nekdanjega predsednika uprave Telekoma Austria, ki se je na razpisu za koncesijo uvrstil na tretje mesto za Telekom. Ta bo po njegovih besedah lahko pojasnil, zakaj je takrat zmagovalec razpisa odstopil in jo je dobil konzorcij Ipko.net s Telekomom ter s tem potrdil Dremljev zagovor.

Obramba je predložila zapisnike sej Telekomovega nadzornega sveta v letu 2007, iz katerih bo po njenem mnenju razvidno, da je bilo odločanje na dopisnih sejah običajna praksa, tudi o poslih, ki so bili večje vrednosti kot domnevno sporni posel. Podala je predlog za izločitev revizij družbe Deloitte (Rezija in Albanija), ki naj bi za cenitev Ipka pripravila tri različna poročila, medtem ko revizija KPMG ni bila upoštevana.