Posredno financiranje

Möderndorfer podal kazensko ovadbo. Sumi, da je stranka SDS oškodovala Telekom

R.T.
15. 4. 2022, 13.36
Posodobljeno: 15. 4. 2022, 17.24
Deli članek:

Jani Möderndorfer, član preiskovalne komisije, ki preiskuje domnevno nezakonito financiranje stranke SDS, sumi, da SDS na nezakonit način črpa denar prek Telekoma.

Bobo
Nekateri menijo da si želi Janša podobne medijske mašinerije kot jo ima Orban na Madžarskem.

Jani Möderndorfer (LMŠ) je na današnji novinarski konferenci napovedal, da bo zoper Telekom Slovenije, stranko SDS, NovaTV24.si in več fizičnih oseb vložil kazensko ovadbo zaradi suma zlorabe položaja in oškodovanja podjetja v državni lasti.

Möderndorfer je danes na tiskovni konferenci nastopil kot član komisije in ne kot podpredsednik, saj meni, da je predsednik komisije Gregor Perič (Konkretno) oviral njeno delo, saj se je tudi povsem jasno postavil na stran vlade. Möderndorfer je na podlagi preučitve pridobljene dokumentacije ocenil, da je mogoče ugotovi sporna poslovanja televizije NovaTV24.

"Na podlagi dokumentacije, ki jo je prejela komisija s strani različnih virov, je mogoče ugotoviti sporna poslovanja NovaTV24," je dejal. V podrobni predstavitvi je prikazal, kako se je v prvi letih NovaTV24 financirala z madžarskim denarjem, posredno prek slamnatih podjetij, v ozadju je bil Peter Schatz in podjetje R-Post-R, to podjetje pa je prejemalo denar  od ljudi blizu madžarskega premierja Viktorja Orbana. Schatz je nato nakazoval denar družbi NovaTV24 z namenom oglaševanja.

Toda zakaj bi Madžari z več kot tremi milijoni in pol v obdobju 2015-2020 financirali televizijo s sila skromno gledanostjo? Poslanec LMŠ je prepričan, da je bil cilj vzpostaviti podoben medijski model, kot ga ima na Madžarskem Orban. V ta model so vključeni Orbanu prijazni mediji, ki imajo nalogo podpirati vladajočo politiko, za kar so nagrajeni z državnim denarjem prek oglaševanja.

"Ta televizija ne bi preživela toliko let, če ne bi imela madžarskega denarja. To je razvidno iz dokumentacije in iz pretoka denarja. Vse je preverljivo, vprašanje pa je, če pravi ljudje to preverjajo," je poudaril Möderndorfer.

Ob nastopu Janševe vlade marca 2020 pa se je sistem spremenil, začrtal se je nov denarni tok. Telekom Slovenije je konec marca podpisal pogodbo z Inštitutom za avtorsko pravico, ki ga je pred tem ustanovil podjetnik Blaž Rant. Iz omenjene pogodbe je po Möderndorferjevih besedah razvidno, da Telekom inštitutu kot posredniku plačuje nadomestilo za distribucijo Nova24TV in več drugih programov. Iz omenjenega naslova naj bi se vsak mesec nateklo 100.000 evrov, težava pa je, da Telekom pred tem pogodb v zvezi z nadomestilom za distribucijo televizijskih programov nikoli ni podpisoval prek posrednikov, je med drugim poudaril Möderndorfer, ki je dodaja, da A1 in Telemach plačujeta bistveno manj od Telekoma.

Zakaj Telekom plačuje tako visoko odmeno, da je lahko slabo gledana televizija na njihovi shemi? Zakaj davkoplačevalci, naročniki Telekoma plačujejo toliko za program Nova24TV? Zakaj je narejen »obvoz« prek novoustanovljenega inštituta? Möderndorfer sumi, da zato, da se "prikrije, kam gre za denar, v katere žepe. In to bi morala raziskati policija".

Zato je Möderndorfer danes podal kazensko ovadbo zoper Tomaža Ranta, takratnega predsednika uprave Telekoma Tomaža Seljaka in še neznane osebe v družbi Telekom Slovenija in podjetju NovaTV24.si. Sumi namreč, da je šlo za zlorabo državnega podjetja in oškodovanje družbe.