Putin rabi vsaj nekakšno zmago

Rusi zagrozili z napadom na Kijev, na vzhodu Ukrajine vse hujši spopadi

G.G./STA
15. 4. 2022, 12.22
Posodobljeno: 15. 4. 2022, 12.26
Deli članek:

Ruska vojska se že nekaj dni pripravlja na ofenzivo na vzhodu Ukrajine. Ponoči pa so ponovno obstreljevali obrobje Kijeva.

Profimedia
Razrušeni Mariupolj.
Več politični analitikov in vojaških strokovnjakov meni, da je ruska vojska pod pritiskom. Ruski predsednik Vladimir Putin naj bi zahteval konkretne rezultate, s katerimi se bi lahko pohvalil 9. maja na tradicionalni paradi ob dnevu zmage nad nacizmom.

Ruska vojska je že v sredo zvečer zagrozila, da bo bombardirala ukrajinske poveljniške centre v Kijevu in drugih delih države, če bodo ukrajinske sile še naprej napadale rusko ozemlje. Dodaten motiv bi lahko dobili tudi po izgubi bojne ladje Moskva, za katero se ne ve točno, ali se je potopila zaradi požara ali pa so je zadele ukrajinske rakete.

"Število in obseg raketnih napadov na objekte v Kijevu se bosta povečala kot odgovor na vse teroristične napade in sabotaže, ki jih na ruskem ozemlju izvaja nacionalistični režim v Kijevu," je zdaj že značilni dikciji sporočil predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov. Sporočil je tudi, da je ruska vojska uničila tovarno Vizar na obrobju Kijeva, kjer naj bi uničila delavnice za proizvodnjo in popravilo raketnih sistemov zemlja-zrak dolgega in srednjega dosega.

Ruska vojska naj bi po besedah Konašenkova danes zavzela železarno Iljič v Mariupolju. "Ruske enote in enote ljudske milice republike Doneck so po ofenzivni operaciji v Mariupolju v celoti osvobodile železarno iz rok ukrajinskih nacionalistov," je dejal. Ukrajinska stran tega ni potrdila.

Odločilni dnevi na vzhodu Ukrajine

Spopadi na vzhodu Ukrajine se že krepijo. V številnih mestih v regijah Lugansk in Zaporožje so se davi oglasile zvočne sirene, ki opozarjajo pred zračnimi napadi. Močne eksplozije so danes zgodaj zjutraj odjeknile tudi v Hersonu in Harkovu.

Po podatkih ukrajinskih oboroženih sil je v regiji Herson na jugu Ukrajine medtem prišlo do izmenjave ruskih in ukrajinskih ujetnikov. Na družbenih omrežjih so zapisali, da so v vasi Posad-Pokrovske po intenzivnih pogajanjih štiri ruske ujetnike zamenjali za pet ukrajinskih vojakov.

Po ukrajinskih informacijah skušajo ruske enote zavzeti mesti Popasna in Rubišne v regiji Lugansk na vzhodu Ukrajine. Vendar niso bili uspešni, navaja ukrajinski generalštab v današnjem poročilu.