Ponos črnomorske flote

Ruska bojna ladja Moskva potonila na dno morja

G.G.
15. 4. 2022, 06.21
Posodobljeno: 15. 4. 2022, 06.45
Deli članek:

Eksplozija na krovu ruske bojne ladje Moskva je bila vendarle usodna za njeno »življenje«.

Profimedia
Raketna križarka Moskva. Rusi pravijo, da so vso posadko pravočasno evakuirali.

Ukrajinci so trdili, da so rusko ladjo zadele njihove rakete, Rusi so to zanikali in navajali, da je izbruhnil požar zaradi eksplozije streliva na ladji. Moskvo so nato poskušali odvleči do pristanišča v Sevastopolu, vendar je zaradi prevelikih poškodb trupa potonila v hudem neurju, so v četrtek zvečer potrdili na ruskem obrambnem ministrstvu.

Izguba raketne križarke Moskva, ki je v četrtek potonila, je velik udarec za rusko floto v Črnem morju, je za televizijo CNN ocenil tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby. Pri tem ni mogel z gotovostjo potrditi, kaj se je res zgodilo z ladjo. "Ukrajinske trditve ne moremo zavrniti, saj je dovolj verjetno, da so jo res zadeli z raketo vrste neptun," je po poročanju STA dejal Kirby.

Raketna križarka Moskva, ki so jo zgradili v ukrajinskem Mikolajivu, je v uporabi od začetka 80. letih prejšnjega stoletja. S 510-člansko posadko je med drugim služila tudi v konfliktu v Siriji, kjer je varovala ruske sile v oporišču Hmeimim. Gre tudi za križarko, ki je ob začetku invazije na Ukrajino zahtevala predajo ukrajinskih sil na Kačjem otoku, so poročale tuje tiskovne agencije.