Sprejeli resolucijo

Rusija za ukrajinski parlament teroristična država, njena dejanja genocid

J.P./STA
14. 4. 2022, 20.38
Posodobljeno: 14. 4. 2022, 20.44
Deli članek:

Rusko vlado so uvrstili med "neonacistične totalitarne režime".

Profimedia
Proruski simobili, povezani z vojno v Ukrajini, kot sta na primer črki Z in V, so prepovedani.

Ukrajinski parlament je danes sprejel resolucijo, v kateri je Rusijo označil za teroristično državo, dejanja ruske vojske med ofenzivo v Ukrajini pa za genocid. V podporo resoluciji je glasovalo 354 poslancev ukrajinskega parlamenta, je po navedbah dpa na družbenem omrežju Telegram zapisal poslanec Jaroslav Železnjak. Potrebnih je bilo le 226 glasov.

Simboli ruskih oboroženih sil in nekaterih ruskih organov so tako od danes naprej v Ukrajini izrecno prepovedani, ruska vlada je uvrščena med "neonacistične totalitarne režime", dejanja ruske vojske pa so označena kot genocid na ukrajinskim ljudstvom.

"Ruska federacija je teroristična država, eden od ciljev ruskega političnega režima pa je državni genocid nad ukrajinskim narodom, fizično iztrebljenje, množični umor državljanov Ukrajine," je zapisano v resoluciji.

Obtožbe o genocidu po mnenju ukrajinskih zakonodajalcev potrjujejo "množična grozodejstva" ruske vojske, ki so jih nedavno razkrili v Buči, Borodjanki, Hostomelu in Irpinu, kjer razkrivajo umore, ugrabitve, mučenja in posilstva ukrajinskih državljanov.

Ukrajinski parlament je Moskvo obtožil tudi, da poskuša z blokadami uničiti cela mesta. Prav tako so Kremelj obtožili prisilne deportacije ukrajinskih otrok in njihovo posvojitev s strani Rusov, s čimer naj bi poskušali izničiti njihovo ukrajinsko identiteto.

Ukrajinski parlament je v resoluciji tuje vlade in zakonodajne organe ter Združene narode pozval, naj dejanja ruske vojske označijo za genocid.

Eni pritrdili, drugi ne

Do te poteze prihaja, potem ko je ameriški predsednik Joe Biden ta teden ocenil, da je delovanje ruskih sil proti Ukrajincem enakovredno genocidu, čemur sta pritrdila tudi kanadski premier Justin Trudeau in britanski premier Boris Johnson.

Francoski predsednik Emmanuel Macron, ki ga je podprl nemški kancler Olaf Scholz, je medtem zavrnil eksplicitno uporabo besede genocid, kar je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kasneje označil za "boleče".