Posul se je s pepelom

Kmetijski minister Podgoršek "pozabil" poravnati račun za hotel

R.T.
14. 4. 2022, 19.16
Posodobljeno: 14. 4. 2022, 19.19
Deli članek:

V hotelu je z ženo preživel vikend oddih med 27. in 30. januarjem letos. Zapletlo se je, ko bi moral pokazati potrdilo o plačilu računa.

Bobo
Jože Podgoršek

Portal Necenzurirano razkriva, da je kmetijski minister Jože Podgoršek iz vrst NSi konec letošnjega januarja z ženo dopustoval v hotelu Bohinj, 800 evrov visokega računa ob odhodu pa ni poravnal.

Posipanje s pepelom

Lastnik novo odprtega hotela je v Dubaju živeči kriptomilijonar Damian Merlak, s katerim je ministrstvo že več kot dve leti v sodnem sporu zaradi najetih kmetijskih zemljišč v lasti države. Kot poroča portal Necenzurirano, je Podgoršek v istem času osebno posredoval v zadevi in skušal doseči dogovor v korist Merlaka.

Podgoršek je še isti dan, ko se je portal Necenzurirano nanj obrnil z vprašanji, začel plačevati račune za nazaj in se posipati s pepelom, kot je dejal, češ da je prišlo do napake in da sta z ženo med obilico obveznosti pozabila na plačilo. Zagotovil je tudi, da Merlaka ne pozna, od njega pa vsekakor ne bi pričakoval ali sprejel kakšno neupravičeno korist.

Žiga Intihar
Investitor in upravitelj hotela Damian Merlak

Portal Necenzurirano ob tem izpostavlja, da se je minister v istem času z družino odpravil tudi v Skandinavijo, aranžma pa poravnal z gotovino.

Sodni spor

Sklad kmetijskih zemljišč se je s kmetijskim podjetjem KŽK iz Kranja, ki ga je leta 2015 kupil Merlak, v sodni spor zapletel leta 2019. Podjetje je imelo v Cerkljah na Gorenjskem, v Hrastju in na Sorškem polju v lasti več kot tisoč glav živine, ki se je pasla na 630 hektarjih državnih zemljišč. Do težave je prišlo, ker naj bi KŽK del zemljišč brez soglasja oddajal v podzakup kmetom, s čimer je kršil pogodbo, poroča portal Necenzurirano. Sklad so na to opozorili anonimni prijavitelji. Če bi KŽK ostal brez zemljišč, bi ga to pokopalo, saj je od kmetijskega ministrstva letno prejemal več kot pol milijona evrov subvencij. Zato je proti skladu vložil tožbo in začasno preprečil odvzem zemljišč.

Merlak je vztrajal, da podzakupa državnih zemljišč ni bilo, kmetje, ki so obdelovali del zemljišč, pa so trdili nasprotno. Popustil ni niti sklad kmetijskih zemljišč – če se ne bi vmešal Podgoršek, bi moralo sodišče konec lanskega leta izdati sodbo. Kaj se je zgodilo? Konec novembra, nekaj tednov pred obravnavo, je sklad ostal brez direktorice Irene Majcen. Vlada je hitro zamenjavo utemeljevala z očitki o nevestnosti in nepravilnem ter malomarnem delu. Sama pa je vztrajala, da so jo razrešili zaradi sodnega spora s KŽK, poroča portal Necenzurirano. Minister naj bi namreč od nje zahteval, naj se poravna s KŽK, a ga ni poslušala.

Ko je vodenje sklada začasno prevzel Aleš Tolar, uslužbenec Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije, naj bi minister nadaljeval z lobiranjem v korist KŽK in vztrajal pri mirni rešitvi spora, do česar pozneje ni prišlo. Tudi zaradi negativnega mnenja državnega odvetništva. V istem času se je Podgoršek odpravil na dopustovanje v Merlakov hotel.