domnevno sporni predlogi

Korupcijski poskusi legalizacije Türkove črne gradnje na Obali?

Samo Strel
14. 4. 2022, 19.10
Deli članek:

Po neuradnih informacijah TV Slovenija je policija pred leti izvajala prikrite preiskovalne ukrepe zaradi domnevno spornih predlogov, kako za primerno nagrado urediti legalizacijo črne gradnje družine Türk v Parecagu.

Primož Lavre
Posest družine Türk sicer še vedno velja za črno gradnjo. V Parecagu bi smel stati le gospodarski objekt, a je Türkove pred rušenjem takrat rešil moratorij na rušenje nedovoljenih gradenj.
Kompromitirana preiskava
Na SDT so za TV Slovenija potrdili, da je bila preiskava kompromitirana, prikriti preiskovalni ukrepi pa razkriti. Tožilka Mateja Gončin, ki je usmerjala preiskavo, je po razkritju takoj sprožila ustrezne postopke zoper neznano osebo glede na to, da ji ni bilo znano, kdo in od kod je informacijo o prikritih ukrepih pridobil in na kakšen način. Po informacijah TV Slovenija naj bi Jeretiču informacijo razkrila ena od Gončininih sodelavk.

Ker naj bi se pojavljale različne zgodbe, kako s podkupninami legalizirati gradnjo, je policija neuradno sprožila preiskavo. V njej se je po informacijah nacionalne televizije znašel tudi nekdanji politik in komunikacijski svetovalec Sebastjan Jeretič, ki naj bi bil deležen celo prikritih preiskovalnih ukrepov. Preiskava pa naj bi padla v vodo, ker naj bi ena od tožilk specializiranega državnega tožilstva poskrbela, da naj bi informacija o preiskavi prišla tudi do Jeretiča. Tako se poskus domnevne korupcijske zgodbe ni potrdil, je poročala TV Slovenija. Jeretič o vsem tem ne ve ničesar. »Tineta poznam in sva parkrat pila kavo. Ne vem glede preiskave, ker nisem imel nobenega vpliva na zadevo. Kvečjemu sem mu odsvetoval pogovore z lokalnimi kriminalci,« je v SMS-sporočilu na vprašanja novinarjev nacionalne televizije odgovoril Jeretič.

Türk ne potrdi ne zanika, da je Jeretiča prijavil policiji

Tine Türk je za TV Slovenija v telefonskem pogovoru potrdil, da je organom pregona prijavil več ljudi, ki so mu predlagali nečedne posle oziroma nespodobne ponudbe. Prijavil je več različnih dejanj, za katera je menil, da so kazniva in ki so od njega zahtevala, da bi deloval v nasprotju z zakoni. Ne želi pa komentirati odprtih postopkov. Tudi za Jeretiča ne želi ne potrditi ne zanikati prijave.

»Posredoval sem vse pogovore, ki so zelo resno sugerirali, konkretno, podkupnine. Bolj detajlno ne bi želel govoriti,« je med drugim poudaril. Kot je še povedal, sta se v živo z Jeretičem srečala »dvakrat ali trikrat, v prisotnosti drugih oseb«. Pogovarjala sta se tudi o Paracegu. Enkrat sta se srečala tudi na štiri oči, na kavi, kjer mu je Jeretič večinoma govoril o svojem obisku Skandinavije. »Ne spomnim se, da bi se mi ena ura kdaj tako dolgo vlekla,« je srečanje komentiral Türk.

Po informacijah TV Slovenija je bil Jeretič prav pred tem sestankom že seznanjen s tem, da zoper njega potekajo prikriti preiskovalni ukrepi.